„Onderzoek naar leeftijd asielzoekers deugt niet”
Het door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gebruikte leeftijdsonderzoek is onbetrouwbaar en ondeugdelijk. Dat zei J. Sluijsmans van de Stichting Rechtsbijstand Asielzoekers maandag voor de Vreemdelingenkamer van de rechtbank in Arnhem.
De verdediger stelde namens twee jonge Afrikaanse vluchtelingen het leeftijdsonderzoek aan de kaak. De twee jonge Afrikaanse vluchtelingen, afkomstig uit Togo en Guinee, zijn volgens hem slachtoffer van het door medici bekritiseerde leeftijdsonderzoek. Volgens Sluijsmans wordt de door de IND gehanteerde onderzoeksmethode in geen enkel ons omringend land gebruikt, omdat medici dit onbetrouwbaar vinden.
Ook in ons land hebben medici kritiek op het leeftijdsonderzoek. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nationale Ombudsman oordeelden negatief. Ook de Stichting Medisch Advies Kollektief (SMAK) bestempelt de botmeetmethode als onnauwkeurig. Volgens SMAK is de helft van de 10.000 gefotografeerde jongeren uitgemaakt voor leugenaar.
De IND maakt sinds enkele jaren voor het vaststellen van de leeftijd van jonge asielzoekers gebruik van een leeftijdsonderzoek. Aan de hand van röntgenfoto’s van de groeischijf van het sleutelbeen wordt de leeftijd vastgesteld van jonge asielzoekers. Het gaat daarbij om asielzoekers die geen identiteitspapieren bij zich hebben en van wie de minderjarigheid in twijfel wordt getrokken.
Volgens landsadvocaat M. de Rooij is het leeftijdsonderzoek een geaccepteerde methode. De verdediger van de twee gedupeerde jonge vluchtelingen bestreed dat. Zo wordt het eindoordeel geveld door een antropoloog en niet door een medicus. Op de beide leeftijdsbeoordelingen van zijn cliënten ontbraken namen en handtekeningen van onderzoekers.
Op verzoek van SMAK onderzocht S. Robben van de Universiteit van Maastricht de door de IND gebruikte methode. Volgens deze kinderradioloog zijn de conventionele röntgenfoto’s ongeschikt om de groeischijf van het sleutelbeen te beoordelen. Beoordeling via een CT-scan zou een betere optie zijn. Volgens medici kunnen alleen verantwoorde wetenschappelijke uitspraken worden gedaan over de leeftijd van de asielzoeker als het sleutelbeen volledig is gesloten. In dergelijke gevallen kan worden aangenomen dat de asielzoeker minstens twintig jaar oud is. Voor die leeftijd is het niet nauwkeurig te bepalen, stellen zij.
De rechtbank in Arnhem doet op 24 maart uitspraak.