Economie

EU dringt aan op einde schuldenberg overheden

De Europese landen moeten uiterlijk in 2011 hun schulden en economische herstelplannen afbouwen als blijkt dat de economie zich herstelt. Voorzitter Jean–Claude Juncker van de zeventien ministers van Financiën met de euro heeft dat donderdag gezegd bij EU–beraad in Göteborg.

ANP
1 October 2009 13:35Gewijzigd op 14 November 2020 08:48
GÖTEBORG - Voorzitter Jean–Claude Juncker van de zeventien ministers van Financiën met de euro. Foto EPA
GÖTEBORG - Voorzitter Jean–Claude Juncker van de zeventien ministers van Financiën met de euro. Foto EPA

Nederland en veel andere landen hebben zich diep in de schulden gestoken om de economie te helpen herstellen. Twintig van de 27 EU–landen hebben nu een begrotingstekort dat hoger is dan de EU–limiet van 3 procent van het bruto nationaal product.Nederland was zelf al van plan om in 2011 te gaan bezuinigen. Enkele landen vinden dat de EU geen tijdpad kan opleggen voor het einde van herstelplannen en schuldafbouw. „Elk land komt op een ander moment en op een andere manier uit de crisis”, stelde de Portugese minister Fernando Texeira dos Santos.

De Europese economie is nu nog fragiel, stelden de ministers. Of de economie gaat aantrekken en de herstelplannen zoals deeltijd–WW in Europese landen dus in de kast gaan, kan al over een maand blijken. EU–commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) presenteert 3 november zijn raming voor de economische ontwikkeling in 2010 en 2011.

De EU–commissaris en voorzitter Juncker houden er rekening mee dat de economie het komend decennium niet meer zo hard groeit. „Voor de crisis was de potentële economische groei zo’n 2 á 2,5 procent. Bij ongewijzigd beleid verwachten we nu 1,5 procent in de eurozone”, stelde Juncker opnieuw. „Zo’n lage groei is onvoldoende om de uitdagingen aan te pakken van de vergrijzing en werkloosheid.”

De EU–commissaris wil de slappe economische groei dan oppeppen door de Europese economie verder te hervormen. Hij denkt aan meer opleiding en werkprikkels voor werklozen, hogere pensioenleeftijd en een hogere arbeidsproductiviteit.

Minister Bos (Financiën) was aan het begin van de middag nog niet bij het EU–beraad aangekomen wegens overleg over de AOW.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer