Politiek

Uruzgan splijt coalitie

De coalitiefracties CDA, PvdA en ChristenUnie zijn tot op het bot verdeeld over een mogelijke toekomstige militaire rol van Nederland in Uruzgan. Dat bleek woensdagavond tijdens een spoeddebat. De PvdA en de ChristenUnie willen geen Nederlandse militairen meer in Uruzgan na 2010. Het CDA laat een mogelijke nieuwe inzet open, net zoals het kabinet doet.

ANP
1 October 2009 07:28Gewijzigd op 14 November 2020 08:47
DEN HAAG - Nederlandse militairen op oefening voor Uruzgan. Foto ANP
DEN HAAG - Nederlandse militairen op oefening voor Uruzgan. Foto ANP

De oppositie had het debat aangevraagd na uitlatingen van enkele ministers die erop duidden dat zij een nieuwe missie na 2010 wilden. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) erkende dat het niet handig was om zijn overwegingen via de media te uiten en dat hij de commotie betreurt. Binnen het kabinet is opnieuw afgesproken dat de ministers niet meer speculeren over Uruzgan.Tot verontwaardiging van de Kamer nam Verhagen in het debat echter nog meer ruimte voor een nieuwe missie. Hij nam afstand van zijn eerdere uitspraken uit december 2007. Toen zei hij in de Kamer dat Nederland geen bijdrage meer zal leveren aan de internationale militaire missie in Uruzgan na 2010.

Verhagen zei woensdag dat het denken niet stilstaat. De TFU is eind 2010 wel weg uit Uruzgan maar dat betekent volgens hem niet dat er geen nieuw besluit mag worden genomen. Mocht er een formeel verzoek komen, dan zal het kabinet dat beoordelen en de Kamer daarover inlichten, zo benadrukte ook premier Balkenende. Een verzoek ligt er nu niet, maar de bondgenoten hebben bij het kabinet al wel hun hoop uitgesproken dat Nederland blijft.

Het urenlange debat werd enkele keren lang onderbroken voor een voortzetting van het fractieleidersberaad dat al eerder op de dag was gevoerd. Ook premier Balkenende en PvdA–leider Bos hadden overleg tijdens een schorsing.

Wat de sociaaldemocraten betreft kan het ook niet zo zijn dat er elders in Afghanistan een grote missie komt. Ook de ChristenUnie zit op deze lijn, al sluit de kleinste coalitiepartij niet uit dat er nog wel een kleine missie elders in Afghanistan komt. Vooral de opstelling van de ChristenUnie trof het CDA diep. De oppositiepartijen VVD, SP, GroenLinks, PVV, PvDD en het Kamerlid Verdonk willen ook geen missie meer, niet in Uruzgan en niet elders in Afghanistan. De SGP sluit net als het CDA niets uit. D66 laat zich nog niet uit over haar koers maar wil wel zo snel mogelijk een eventueel kabinetsbesluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer