Binnenland

Barendrecht wil veiligheidsregels per stad

BARENDRECHT (ANP) – Barendrecht wil dat er landelijke regels komen die de maximale veiligheidsrisico’s van een gemeente bewaken. Aanleiding voor die wens is het spoorwegongeval waarbij vorige week donderdag twee goederentreinen op elkaar botsten.

30 September 2009 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 08:47
Burgemeester Van Velzen (l.) van Barendrecht, samen met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Foto ANP
Burgemeester Van Velzen (l.) van Barendrecht, samen met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Foto ANP

Barendrecht stelt dat het rangeerterrein Kijfhoek vlakbij de rijkswegen A15, A16 en A29 en de Oude Maas risico’s met zich meebrengt. Die risico’s worden volgens de gemeente nog groter als het kabinet besluit dat er in Barendrecht CO2 moet worden opgeslagen. Mocht dat gebeuren, dan stapt Barendrecht zeker naar de rechter, liet een woordvoerder woensdag weten.Burgemeester Van Belzen is blij dat er aandacht is voor de veiligheid op en rond het spoor. „Op dit vlak moet nog het nodige gebeuren. Met negen sporen, drie snelwegen en de Oude Maas zijn we een risicovol gebied. Mede om die reden zijn we tegen de CO2–opslag". Een van de wegen die Barendrecht omringen, de A15, zal in de toekomst worden verbreed.

In Nederland is geen regelgeving die de maximale risico’s per gemeente bewaakt. Barendrecht wil dat die er wel komt, zodat gemeentes kunnen worden beschermd tegen een overmaat aan risico’s voor hun inwoners. Daarnaast verzoekt het college van burgemeester en wethouders de afzonderlijke ministers van Economische Zaken, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Verkeer en Waterstaat bij elke vergunningsverlening nadere voorwaarden te stellen voor de opeenhoping van veiligheidsrisico’s.

De ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Cramer (VROM) laten momenteel onderzoeken of er alternatieven zijn voor Barendrecht voor het proefproject van Shell om CO2 op te slaan. Het rapport daarover wordt halverwege deze maand verwacht. De bewindslieden nemen vervolgens een beslissing.

Aanvankelijk was Barendrecht aangewezen als proef voor de opslag. Onder de grond beschikt de gemeente over lege gasvelden. Maar dat plan stuitte op bezwaren van de hele stad. De risico’s zouden onduidelijk zijn en bewoners vrezen dat hun huizen, waaronder het gas wordt opgeslagen, minder waard worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer