Zeker 200 liefhebbers voor nieuwe lerarenopleiding
DEN HAAG (ANP) – Een kleine tweehonderd bachelors beginnen deze dagen aan tien universiteiten met de zogenoemde educatieve minor, een nieuwe lerarenopleiding. Bachelors mogen, zodra zij voor deze nieuwe lerarenopleiding zijn geslaagd, voor de klas in de vmbo–tl en de eerste drie leerjaren van havo en vwo.
Bachelor is de titel van een afgestudeerde hbo’er, maar het gaat hier om de universitaire bachelors, studenten die drie jaar universiteit achter de rug hebben. De educatieve minor is één van de initiatieven van staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) om het lerarentekort aan te pakken en meer academici voor de klas te krijgen. „We boren hiermee nieuw goud aan voor het onderwijs", stelt Van Bijsterveldt. Er is ook al behoorlijk wat animo.Ook het aantal deelnemende universiteiten zal naar verwachting nog toenemen. Universiteiten die dit studiejaar beginnen met de educatieve minor, zijn Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Utrecht, TU Eindhoven, TU Delft, Universiteit Twente en Wageningen Universiteit.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is er niet te spreken over. „Vandaag wordt pijnlijk duidelijk dat Marja van Bijsterveldt ongeschikt is voor het maken van lerarenbeleid. Met de educatieve minor creëert zij half bevoegde leraren. En vandaag noemt ze in de Volkskrant de overbelasting van personeel onbespreekbaar. Wij voelen ons niet vertegenwoordigd door de staatssecretaris voor leraren", zegt AOb–voorzitter Walter Dresscher Volgens hem toont aan zich geen voorstelling te kunnen maken van de dagelijkse praktijk in het onderwijs.