Buitenland

Camara wil macht behouden

CONAKRY (ANP) – Met het bloedig neerslaan van een massademonstratie van de oppositie heeft de Guinese juntaleider Moussa Dadis Camara zijn ware gezicht laten zien. De militair wil zich volgend jaar laten verkiezen als president van het West–Afrikaanse land en schuwt geen enkel middel om dat doel te bereiken.

29 September 2009 19:53Gewijzigd op 14 November 2020 08:46
CONAKRY – Met het bloedig neerslaan van een massademonstratie van de oppositie heeft de Guinese juntaleider Moussa Dadis Camara zijn ware gezicht laten zien. Foto EPA
CONAKRY – Met het bloedig neerslaan van een massademonstratie van de oppositie heeft de Guinese juntaleider Moussa Dadis Camara zijn ware gezicht laten zien. Foto EPA

Camara is de belangrijkste leider van Guinee sinds een staatsgreep in december vorig jaar, die nog zonder bloedvergieten verliep. In de eerste maanden genoot hij steun van het publiek, onder meer vanwege zijn aanpak van de drugscriminaliteit en vanwege zijn belofte dat hij in 2009 verkiezingen zou organiseren waarbij hij geen kandidaat zou zijn.De excentrieke Camara werkte verder aan zijn imago door te hameren op zijn eenvoudige komaf en door op de staatstelevisie te verschijnen als aanklager van verdachte drugscriminelen. Maar zijn populariteit nam af nadat hij de presidentsverkiezingen uitstelde naar 2010 en aangaf dat hij toch kandidaat wilde zijn.

Camara werd in 1964 geboren in de kustplaats Koure, in het zuidwesten van Guinee, nabij de grens met Liberia en Ivoorkust. Hij verkocht noten op straat en studeerde later rechten en economie aan de universiteit in de hoofdstad Conakry. In 1990 trad hij toe tot het leger.

De militair reikte nooit verder dan de rang van kapitein, maar had desondanks een belangrijke rol bij legeropstanden in februari 2007 en in mei 2008. Het grote publiek maakte pas kennis met hem na de dood van Lansana Conté, die aan de macht was geweest in de voormalige kolonie van Frankrijk sinds een staatsgreep in 1984.

Zes uur na de dood van Conté verscheen Camara op de staatstelevisie. Hij maakte bekend dat de militairen de macht hadden overgenomen en riep zichzelf enkele dagen later uit tot president.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer