Staking Sphinx in Maastricht ten einde
De staking bij het sanitairbedrijf Sphinx in Maastricht is zondag beëindigd. Vakbonden en directie hebben zondagavond een akkoord bereikt na bemiddeling door burgemeester G. Leers van Maastricht.
Het akkoord betekent dat de 120 werknemers die ontslag is aangezegd, een hogere vergoeding krijgen dan de directie aanvankelijk had geboden, aldus onderhandelaarster H. Kijzers van vakbond FNV Bondgenoten. De werknemers krijgen bovendien doorbetaald tijdens hun opzegtermijn. Ook krijgen ze het geld minstens een jaar eerder. De directie wilde de betaling aanvankelijk over drie jaar spreiden.
De staking bij de fabrikant van wastafels en toiletten begon dinsdag. De 630 werknemers legden massaal het werk neer. Ze hielden woensdag een protestmars naar het stadhuis. Ze vroegen het gemeentebestuur hulp bij de vastgelopen onderhandelingen met Sphinx, dat sinds 1999 onderdeel is van het Finse badkamerconcern Sanitec.
Kijzers had zich vrijdag nog tegen bemiddeling uitgesproken. „Maar als je wordt gebeld door iemand met zoveel gezag in de stad als Gert Leers, dan ga je toch praten, ook al hadden we weinig onderhandelingsruimte”, aldus de FNV-onderhandelaarster.
Volgens de directie zijn de stakers om 9.00 uur maandagmorgen weer aan het werk gegaan, nadat ze met het zondag gesloten akkoord hadden ingestemd. Bij het totstandkomen van de gesprekken heeft ook voorzitter J. Nijhuis van de Limburgse Werkgeversvereniging een belangrijke rol gespeeld, aldus de directie.
De staking heeft Sphinx naar eigen zeggen ruim 200.000 euro per dag gekost. Directeur R. van Brug van Sphinx benadrukte vanmorgen nogmaals dat zijn bedrijf een nieuwe fabriek wil bouwen in Maastricht zelf, nu de fabriek weg moet uit het centrum om plaats te maken voor woningbouw. Bij de stakers bestond hierover onrust. Ze waren bang dat Sphinx zou verkassen naar elders, zoals een lagelonenland.