Binnenland

Gretta flirt niet meer met Arafat

Gretta Duisenberg heeft zondagmiddag in Utrecht gezegd geen lotsverbondenheid te hebben met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Tijdens een bijeenkomst van de actiegroep Stop de Bezetting zei ze dat hij alles bij elkaar een teleurstellend leider is gebleken.

Binnenlandredactie
10 February 2003 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Duisenberg, echtgenote van de president van de Europese Centrale Bank, kreeg internationaal veel kritiek tijdens haar oriëntatiereis in januari naar de Palestijnse gebieden. In de media flirtte ze voortdurend met Arafat en ze was trots op de ontmoeting met hem.

Met haar arm om zijn schouders poseerde ze na afloop van het onderhoud voor de fotografen. Niet alleen in Joodse, maar ook in Palestijnse kringen wekte dat weerzin. Een dergelijke intimiteit wordt in de Arabische wereld als een belediging ervaren.

Op de bijeenkomst nam ze verder afstand van eerdere controversiële uitlatingen, zoals de uitspraak dat ze begrip zou hebben voor Palestijnse zelfmoordacties. „Mijn lotsverbondenheid betreft wel de burgers aan beide zijden van het conflict, die zich blijven inzetten voor de vrede”, aldus Duisenberg.

Andere, eveneens omstreden uitspraken nam ze evenwel niet terug. Zo verklaarde ze tijdens haar veelbesproken reis dat Israël zich tegenover de Palestijnen erger gedraagt dan de nazi-bezetters deden in Nederland.

Ze kondigde aan dat ”Stop de Bezetting” pogingen zal ondernemen in heel Europa een beweging op te zetten. De actiegroep heeft inmiddels ruim 45.000 handtekeningen verzameld. Ook wordt gewerkt aan een pro-Palestijns project voor basisscholen.

Duisenberg tekende nog aan dat zij nooit een vergelijking heeft gemaakt tussen de bezetting van Palestijnse gebieden en de holocaust. Woordvoerder Theo de Graaf van ”Een ander joods geluid” zei echter dat die vergelijking wat hem betreft „correct” is. Die opmerking leverde hem een stevig applaus op.

Directeur Ronny Naftaniel van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zegt niet veel waarde te hechten aan de jongste uitspraken van Duisenberg. „Als ze nú haar solidariteit met de slachtoffers van zelfmoordaanslagen toont, is ze te laat. Dat had ze moeten doen toen ze in Israël was. Toen had ze de kans vanwege de aanslag op dat moment in Tel Aviv. Ik vind haar niet waarachtig.”

Naftaniel blijft erbij dat de activiste zich onmogelijk heeft gemaakt. „Daarin is geen verandering gekomen.” Hij kan haar bijgestelde opvattingen over Arafat niet duiden. „Hij laat zich juist op dit moment weer verzoenend uit.”

Het Palestina Komitee blijft Gretta Duisenberg intussen in bescherming nemen. In het nieuwste nummer van het ledenblad ”Soemoed” spreekt het comité zijn ongenoegen uit over de negatieve publiciteit rond de pro-Palestijnse activiste.

„Met laster en juridische procedures (plus grove inbreuken op haar privé-leven door vooralsnog onbekenden), wordt geprobeerd haar het zwijgen op te leggen en -over haar hoofd heen- potentiële sympathisanten kopschuw te maken voor ”Stop de Bezetting””, aldus het comité. Het spreekt van „een moordaanslag op de vrijheid van meningsuiting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer