Buitenland

Merkel wil vaart achter formatie zwart-geel

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Angela Merkel wil vaart zetten achter de formatie van een zwart-gele coalitie in Duitsland. Het regeerakkoord en de ministersploeg van CDU/CSU en FDP moeten uiterlijk op 9 november klaar zijn, de dag waarop het Duitse volk stilstaat bij de val van de Berlijnse Muur twintig jaar geleden.

28 September 2009 18:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:46
Angela Merkel en FDP-leider Westerwelle. Foto EPA
Angela Merkel en FDP-leider Westerwelle. Foto EPA

Dat zei Merkel maandag na een vergadering van de CDU-partijtop in Berlijn. De christendemocratische CDU/CSU haalde bij de Bondsdagverkiezingen zondag met 33,8 procent van de stemmen haar slechtste resultaat sinds 1949. Doordat Merkels streefpartner, de liberale FDP, met 14,6 procent van de stemmen haar beste resultaat ooit behaalde, komt een zogeheten ’zwart-gele’ coalitie CDU/CSU en FDP op een meerderheid van de zetels in de Bondsdag, mede dankzij enkele bijzonderheden van het Duitse kiesrecht die deze keer het centrumrechtse blok extra zetels opleveren.Tegelijkertijd met de Bondsdagverkiezingen werden er zondag in Sleeswijk-Holstein en Brandenburg nieuwe deelstaatparlementen gekozen. Doordat CDU en FDP ook in Kiel een meerderheid hebben behaald, kan zwart-geel ook rekenen op een meerderheid in de Bondsraad, de kamer van het federale parlement waarin de regeringen van de deelstaten zijn vertegenwoordigd.

Volgens analisten heeft de FDP haar goede uitslag mede te danken aan het feit dat veel Duitsers uitgegeken waren op de ’grote coalitie’ van CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD, die de oosterburen sinds 2005 regeert. De SPD, de oudste en ooit ook de grootste partij van Duitsland, behaalde het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog: 23 procent, tegen ruim 34 procent vier jaar geleden. Die Duitse verkiezingen hebben dan ook hun eerste slachtoffer geëist. De voorzitter van de SPD, Franz Müntefering, liet maandag weten zich in november tijdens het partijcongres niet opnieuw kandidaat te zullen stellen voor het voorzitterschap.

De kanselierskandidaat van de SPD, minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier blijft wel aan in een topfunctie. Hij wil de SPD-fractie in de Bondsdag gaan leiden.

Merkel gaf maandag een idee van het economische beleid dat haar voor ogen staat. Ook al trekt de conjunctuur langzaam aan, bezuinigingen op dit moment zouden verkeerd uitpakken. „Dat zou absoluut fout zijn”, aldus Merkel. De FDP dringt aan op belastingverlagingen, maar dat mag er volgens Merkel niet toe leiden dat de politiek de ’sociale balans’ uit het oog verliest.

De Duitse staat staat er financieel niet zo best voor. De vertrekkende minister van Financiën, Peer Steinbrück (SPD), houdt rekening met een extra groei van de staatsschuld met 100 miljard euro. De FDP eist nu dat om te beginnen de situatie van de overheidsfinanciën goed in kaart wordt gebracht.

De leider van de FDP, Guido Westerwelle, wil de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken worden. Hij zei maandag tijdens een persconferentie dat hij in die functie met de Verenigde Staten wil gaan praten over de verwijdering van de laatste Amerikaanse kernwapens uit Duitsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer