Buitenland

Kabinetsformatie Israël van start

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft zondag de opdracht van president Moshe Katsav geaccepteerd om een nieuwe regering te vormen. Sharon streeft naar een breed gedragen regering, om daarmee het conflict met de Palestijnen te kunnen oplossen. Hij riep op tot nationale eenheid.

Buitenlandredactie
10 February 2003 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

De keuze voor Sharon was een formaliteit. Sharons Likud-partij en zijn bondgenoten, die een harde lijn voorstaan in het conflict met de Palestijnen, hebben bij de verkiezingen van 28 januari een duidelijke meerderheid behaald. Sharon wil echter verder met de gematigde Arbeiderspartij, die de regering juist had verlaten en bovendien de verkiezingen verloor. De oproep tot nationale eenheid van de premier was dan ook voor de Arbeiderspartij bedoeld. Sharon heeft zes weken de tijd om een regering te vormen.

Enkele dagen geleden heeft Sharon weer diplomatiek contact gezocht met de Palestijnen om over een bestand te onderhandelen. Sceptici beweren dat hij dat slechts gedaan heeft om de Amerikanen en de Arbeiderspartij een plezier te doen. De Arbeiderspartij wil het vredesoverleg met de Palestijnen hervatten.

Sharon heeft de Palestijnen voorgesteld om Israëlische troepen terug te trekken uit Palestijnse gebieden waar extremisten voldoende in toom worden gehouden door de Palestijnse politie. Soortgelijke afspraken hebben in het verleden niet gewerkt, mede doordat de Palestijnse veiligheidstroepen verzwakt zijn door aanvallen van het Israëlische leger.

Twee gezanten van Sharon, Dov Weisglass en Shalom Turdjman, spraken zondag in de Jordaanse hoofdstad Amman met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marwan Moasher, over de recente besprekingen tussen de premier en afgevaardigden van de Palestijnen.

Ook zou het vredesplan van het ”kwartet” -de Verenigde Staten, Rusland, de VN en de Europese Unie- aan de orde komen. Jordanië wil weten wat Israël met dit plan wil. De Arabische landen vrezen dat de herkozen Sharon wil proberen de uitvoering ervan te vertragen, gezien de crisis rond Irak.

Danny Yatom, parlementslid van de Arbeiderspartij, noemde het hervatte overleg met de Palestijnen zondag een goede ontwikkeling, maar niet genoeg. „Het is nog steeds niet het bewijs dat de wil en de intentie bestaan om verder te komen”, zei hij.

In de Gazastrook zijn zondag drie Palestijnen om het leven gekomen toen hun auto tegen een betonnen wegblokkade reed en ontplofte. Vermoedelijk hadden ze explosieven bij zich. Het incident deed zich voor bij een Israëlische legerpost. Vier Israëlische militairen raakten lichtgewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer