Politiek

Dronken kamerlid

Een handig staaltje crisis­management van de PVV, vorige week donderdag: de ochtendbladen speculeerden over de vraag of Kamerlid Brinkman in dronken toestand de barman van perscentrum Nieuwspoort midden in de nacht een mep had gegeven, en diezelfde ochtend al kwam de PVV met een persbericht. Boodschap: Brinkman heeft een drankprobleem en gaat er hard aan werken om dat op te lossen.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Marcel ten Broeke, Pieter Jan Dijkman, Addy de Jong
28 September 2009 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 08:45
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies kruist de degens met VVD-Kamerlid Elias over koopzondagen. Foto RD
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies kruist de degens met VVD-Kamerlid Elias over koopzondagen. Foto RD

De lezingen lopen nog uiteen over wat er precies is gebeurd. De barmedewerker van Nieuwspoort, dat gesitueerd is in het gebouw van de Tweede Kamer, stelt dat Brinkman hem in het gezicht had geslagen nadat hij had geweigerd nog meer alcohol in te schenken. Brinkman zelf zegt dat hij zich „misdroeg” en dat de barmedewerker zich daardoor „geïntimideerd” voelde. „Ik hecht eraan te benadrukken dat ik hem niet geslagen heb.”De vraag is wel: hoeveel aanzien heeft het PVV-Kamerlid nog? Brinkman is altijd degene die pleit voor een harde aanpak van overlastgevende jongeren. Hij deed de suggestie om het leger in te zetten tegen Marokkaanse jongeren in Gouda. Het was Brinkman ook die de Antillen op Marktplaats wilde zetten en de eilandengroep als een „corrupte boevenbende” omschreef.

Op de Antillen begrijpen ze nu hoe de PVV’er die uitspraken kon doen. Voorzitter Atacha van de Antilliaanse Staten: „Voor mij is het gedrag van Brinkman nu begrijpelijk, sinds ik heb begrepen dat hij een alcoholist is. Ik kan niet anders dan medelijden met hem hebben en raad hem aan naar een ontwenningskliniek te gaan, zodat hij de dingen wat helderder kan zien.”

PJD

SGP en tv

Televisiekijkend Nederland kreeg vorige week niet-alledaagse beelden voorgeschoteld. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies was afgereisd naar de studio van het populaire VARA-praatprogramma Pauw & Witteman om met VVD-Kamerlid Elias de degens te kruisen over koopzondagen.

Nadat het SGP-hoofdbestuur in 2005 de richtlijnen voor omgang met radio en televisie verruimde, was Van der Vlies al wel vaker op de beeldbuis te zien, onder meer in een lange uitzending van actualiteitenrubriek Netwerk, die de SGP enkele maanden intensief mocht volgen. In de ‘snelle’ talkshow P&W maakte de SGP-leider, ondanks veelvuldig aandringen van de makers, nog niet eerder zijn opwachting.

Talkshows zijn ook niet zo „zijn ding”, aldus van der Vlies in een reactie na de uitzending. „De enige ‘talkshow’ waar ik voor opblijf, desnoods tot vroeg in de ochtend, is de vergadering van de Tweede Kamer.”

Volgens de fractiewoordvoerder van de SGP is de partij overstelpt met reacties, van zowel SGP’ers, rand-SGP’ers als niet-SGP’ers. Op een enkele uitzondering na waren die allemaal positief.

En hoe is het tv-optreden Van der Vlies zelf bevallen? „Het is en blijft een eigenaardig wereldje, zo’n toeters-en-bellen-studio, bekende tv-persoonlijkheden en felle lampen waarbij toch vooral de poppetjes in het middelpunt staan. Eraan wennen zal ik wel nooit, en dat wilde ik maar zo houden…”

MtB

Niet meer boos

Boosheid is een gevoel dat in de politiek vaak voor komt. Niet alleen bij PVV en SP, die voortdurend woedend zijn over misstanden in de islam of in de gezondheidszorg. Ook bedaagde regeringspartijen worden regelmatig geplaagd door deze heftige emotie.

Zo was tijdens de algemene beschouwingen de boot goed aan bij CDA, PvdA en ChristenUnie. Bijzonder boos waren deze partijen op oppositiepartij VVD, die het presteerde om, midden in de economische crisis, een motie van wantrouwen in te dienen tegen het kabinet.

De ChristenUnie hield die boosheid nog het langst vast. Fractievoorzitter Slob weigerde de week daarop een initiatiefwet tegen kraken, die hij samen met CDA en VVD had voorbereid, in de Kamer te verdedigen. Zo nauw samenwerken met de liberalen, daar had hij nu even geen zin in.

Bij het CDA ebde de woede sneller weg. In een interview met het dagblad Trouw liet fractievoorzitter Van Geel zaterdag merken dat de harde opstelling van de VVD tegen de crisisaanpak van het kabinet toekomstige regeringssamenwerking niet in de weg staat. „We moeten nooit vooruitlopen op coalities, dat doen we ook nu niet.”

Een gebeurtenis die bij Van Geel veel ergernis wegnam, is, zo zegt hij, de gematigde opstelling van VVD-Kamerlid Teeven in het debat over de ontsnapte vrouwenhandelaar Saban B. Dat gaf hem de hoop „dat de VVD terug zal komen in het constructieve debat.”

Wat Van Geel niet noemt, maar wat voor de christen­democraten ongetwijfeld ook een rol speelde in het vergeten van hun boosheid, is de natuurlijke neiging van het CDA om coalitiepartners in de eerste plaats ter rechterzijde te zoeken.

„We buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts”, is een beroemd geworden uitdrukking van oud-premier Van Agt.

Toch boog zijn partij, áls er dan gebogen moest worden, altijd het liefst naar rechts. In dat licht was het voorspelbaar dat het CDA de ruzie met de VVD niet al te lang zou laten duren.

AdJ

Agenda

De Tweede Kamer houdt deze week de algemene financiële beschouwingen over de begroting van 2010. De dinsdagavond en een groot deel van de woensdag zijn daarvoor gereserveerd. Donderdag zet de Tweede Kamer het debat voort over de verdieping van de Westerschelde. Ook staat er voor die dag een discussie aangekondigd over voortzetting van de missie in Afghanistan.

In commissieverband debatteert de Kamer woensdag over het homo-emancipatiebeleid. Daarbij zal de positie van orthodox-christelijke scholen nadrukkelijk aan de orde komen.

Uitspraak van de week

„Ramingen zijn altijd moeilijk, vooral als het de toekomst betreft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer