Binnenland

Geen plek voor gezinnen in daklozenopvang

DEN HAAG (ANP) – De daklozenopvang kan de toestroom van dakloze gezinnen niet aan. Naar schatting worden jaarlijks duizenden dakloze gezinnen niet goed geholpen, omdat opvangcentra vol zitten en gemeenten niet genoeg middelen uittrekken om deze groep op te vangen.

28 September 2009 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 08:45
Naar schatting worden jaarlijks duizenden dakloze gezinnen niet goed geholpen. Op de foto een daklozenopvan in Den Haag. Foto ANP
Naar schatting worden jaarlijks duizenden dakloze gezinnen niet goed geholpen. Op de foto een daklozenopvan in Den Haag. Foto ANP

De koepelorganisatie Federatie Opvang heeft maandag een bericht daarover in het Nederlands Dagblad bevestigd. De organisatie heeft op verzoek van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) onderzoek laten doen. De federatie maakt zich ernstig zorgen over de stijgende aantallen dakloze gezinnen.„De daklozenopvang is klassiek op één persoon toegespitst, niet op gezinnen", noemt directeur Ineke Smidt als belangrijke oorzaak. Gemeenten doen te weinig om de oorzaken van de problemen waar de gezinnen mee kampen op te lossen. „Het is vaak een combinatie van gedragsstoornissen en schulden. Als de kraan open staat, is het lastig dweilen".

Vroeger viel deze groep onder de ABWZ, de rijkspot waaruit onder meer hulp aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken wordt betaald. Maar tegenwoordig vallen de dakloze gezinnen onder de gemeenten. „In een paar steden, zoals Tilburg, is het goed geregeld”, prijst Smidt. „Maar in veel gemeenten wordt het onderwerp als niet interessant beschouwd. Daar zwerven tientallen gezinnen op straat en overnachten ze in caravans, op campings of in auto’s”.

De directeur van de Federatie Opvang spreekt van een „bijzonder schrijnende situatie”. Zij gaat er bij staatssecretaris Bussemaker op aandringen een oplossing te bedenken voor de opvang van deze vergeten groep. Ook gaat zij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erop aanspreken dat de meeste gemeenten „hun verantwoordelijkheid in deze ernstig verzaken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer