Buitenland

Rellen bij al-Aqsa moskee

JERUZALEM - Bij rellen op de Tempelberg in Jeruzalem zijn zondag tientallen gewonden gevallen. Dat hebben ooggetuigen en de Israëlische politie meegedeeld.

Redactie digitale media
28 September 2009 06:46Gewijzigd op 14 November 2020 08:45
De onrust zou zijn ontstaan, nadat een groep Franse toeristen het terrein van de moskee was opgegaan. Foto EPA
De onrust zou zijn ontstaan, nadat een groep Franse toeristen het terrein van de moskee was opgegaan. Foto EPA

Palestijnse jongeren wierpen bij de al-Aqsa moskee stenen naar Israëlische agenten. Die reageerden onder meer met traangas. De onrust zou zijn ontstaan, nadat een groep toeristen het terrein van de moskee was opgegaan.Aanvankelijk zei de politie dat het om joden ging, maar later werd gezegd dat het Franse toeristen van niet-joodse herkomst betrof. De verwarring is mogelijk ontstaan, doordat een groep orthodoxe en rechtse Joden zich in de vroege ochtend bij de poort had verzameld, waar de politie toeristen toelaat tot de voor Joden en moslims heilige plaats.

De politie meldde dat zeventien agenten gewond zijn geraakt. Ooggetuigen zeiden zeker tien gewonde Palestijnen te hebben gezien. Rond de moskee hing zondagmiddag een gespannen sfeer. Tientallen agenten patrouilleerden door de straten en barricadeerden sommige van de belangrijkste poorten naar de Oude Stad.

Israël heeft van de Palestijnse Autoriteit geëist dat het haar verzoek intrekt bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om te onderzoeken of Israël zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. Het betreft de aanval op de Gazastrook begin dit jaar, waarbij circa 1400 Palestijnen, voornamelijk burgers, omkwamen.

In ruil voor de intrekking krijgt de Palestijnse Autoriteit toestemming voor een tweede mobieletelefoonprovider op de Westelijke Jordaanoever, berichtte de Israëlische krant Haaretz zondag.

De discussie loopt al enkele maanden. De tweede provider wordt als noodzakelijk gezien voor de verbetering van de infrastructuur voor burgers. De Palestijnse Autoriteit moet vóór 15 oktober toestemming hebben van Israël, anders moet zij 200 miljoen euro betalen aan provider Watanya voor de reeds geïnstalleerde infrastructuur.

Westerse diplomaten hebben er bij Israëlische functionarissen op aangedrongen de toestemming te geven.

Bij Israël zijn de zorgen op vervolging toegenomen na het rapport van een VN-onderzoekscommissie onder leiding van de Zuid-Afrikaans rechter Richard Goldstone. Zowel het Israëlische leger als de Palestijnse Hamas-beweging, die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

Israël vindt het Palestijnse verzoek bij het VN-tribunaal oneerlijk, meldde de krant Haaretz zondag. Volgens Israël drongen hoge functionarissen van de PA er tijdens het militaire offensief bij Israël op aan de druk op het Hamas-bewind op te voeren, en om het zelfs ten val te brengen. Pas aan het einde van de bloedige aanvallen zou de PA zich hebben aangesloten bij de internationale gemeenschap in haar kritiek op de Israëlische aanvallen in de Gazastrook.

Een ander Israëlisch bezwaar houdt verband met de frequenties van de PA, die dicht tegen die van het Israëlische leger aanliggen. Israël wil nu dat de huidige provider enkele frequenties vrijgeeft voor Watanya.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer