G20 leggen bonus aan banden
De leden van de G20 hebben vrijdag in Pittsburgh een akkoord bereikt over de aanpak van bonussen in de financiële sector. Ook zijn zij het erover eens dat overheden de economie moeten blijven stimuleren totdat sprake is van duurzaam herstel.
Verder wordt de stemverdeling binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zo aangepast dat opkomende economieën meer te vertellen krijgen. Daarvoor moeten vooral Europese landen stemrecht inleveren. Ook krijgt het IMF een grotere adviserende rol bij maatregelen die de G20–leden nemen om de economische crisis te bestrijden. Het fonds gaat erop toezien dat de maatregelen van de afzonderlijke landen consistent en effectief zijn.Het zijn de belangrijkste afspraken die de leiders van de twintig toonaangevende economieën in Pittsburgh hebben gemaakt. Namens Nederland zijn minister president Balkenende en minister Bos (Financiën) erbij. Nederland is geen lid van de G20, maar is voor de derde keer op rij wel uitgenodigd.
De aanpak van de bonussen bij banken stemt Balkenende en Bos tevreden. „Er is echt winst geboekt”. aldus de premier. Er komt een einde aan meerjarig gegarandeerde bonussen zonder dat daar een prestatie tegenover staat, en de ruimte voor bonussen wordt beperkt wanneer de financiële positie van de bank in het geding is. Ook kunnen bonussen later worden uitbetaald, zodat duidelijk is of beleid van een bestuurder ook resultaat heeft opgeleverd.
Er komt geen maximum aan bonussen die banken kunnen uitkeren. Nederland had wel graag gezien dat bonussen beperkt zouden worden tot maximaal een jaarsalaris, maar vooral de Amerikanen voelden daar niets voor. Bos wees erop dat met het akkoord ook wereldwijd toezichthouders zich achter de afspraken scharen. Ook Balkenende zei dat de maatregelen nu klaar zijn om overal te worden ingevoerd.
Bos ziet de gesprekken in Pittsburgh als een steun in de rug voor het huidige crisisbeleid van het kabinet: eerst investeren om de economie aan te jagen, dan pas bezuinigen. „Niemand hier durft te beweren dat de crisis voorbij is. Iedereen zegt dat je moet doorgaan met het stimuleren van de economie”, aldus Bos. Hij kreeg vorige week felle kritiek van de oppositie, die het kabinet verwijt dat door het huidige beleid de overheidsfinanciën snel verslechteren.
Het kabinet is ook blij met de keuze om de G20 tot het hoogste forum te promoveren waar knopen worden doorgehakt over de wereldeconomie. „Dat is van grote betekenis voor de afstemming in de toekomst”, zei Balkenende. Tot dusver was de G8 toonaangevend. Dat betekende dat belangrijke opkomende economieën als China, India en Brazilië langs de zijlijn stonden. Bos sprak van een „ongelooflijke vooruitgang” in de manier waarop de leden van de G20 zaken doen. Dat was volgens hem voor de crisis ondenkbaar.
Volgens het Britse persbureau Reuters verwachten de G20–leiders ook overeenstemming te bereiken over aanscherping van regels voor banken. Die zouden meer kapitaal in reserve moeten houden om tegenvallers op te vangen. De nieuwe regels zouden eind 2010 klaar moeten zijn en dan in twee jaar tijd gefaseerd worden ingevoerd.
Belangrijkste besluiten
Op de G20-top hebben de twintig belangrijkste economieën ter wereld gesproken over de wereldwijde economische crisis. Een kort overzicht van de belangrijkste besluiten:
– De wereldeconomie zal voortaan worden gecoördineerd door de landen van de G20. Het verbond neemt die rol over van de G8, het overleg tussen de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland.
– De bonussen in de financiële sector worden aangepakt. Er komt een einde aan meerjarig gegarandeerde bonussen zonder dat daar een prestatie tegenover staat, en de ruimte voor bonussen wordt beperkt wanneer de financiële positie van de bank in het geding is. Ook kunnen bonussen later worden uitbetaald, zodat duidelijk is of beleid van een bestuurder ook resultaat heeft opgeleverd. Er komt geen maximum aan bonussen die banken kunnen uitkeren.
– Opkomende economieën krijgen meer te zeggen in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds. Dit gaat vooral ten koste van Europese landen.
– Aan de subsidies op fossiele brandstoffen, zoals olie, komt op den duur een einde. Daardoor moet de uitstoot van broeikasgassen afnemen.
– In maart 2010 moeten er geen belastingparadijzen meer zijn.