„Het stopt niet met aanpak AOW”
Er zijn nog zeker „zes tot zeven” ingrepen als verhoging van de AOW-leeftijd nodig om de overheidsfinanciën op termijn weer op orde te krijgen.
Premier Balkenende zei dat gisteren op weg naar het Amerikaanse Pittsburgh, waar hij de top van de G20 bijwoont, de twintig belangrijkste economieën ter wereld. Nederland is geen lid van de G20, maar woonde de afgelopen twee bijeenkomsten in Washington en Londen wel bij. Voor Pittsburgh ontving Balkenende afgelopen zomer een uitnodiging van de Amerikaanse president Obama.Een van de onderwerpen gisteravond en vandaag was hoe landen na de financiële steunoperaties van het afgelopen jaar hun begrotingen zo snel mogelijk weer op orde krijgen. Het kabinet laat de komende maanden topambtenaren zoeken naar miljardenbezuinigingen.
Balkenende zei het gevoel te hebben dat wereldwijd en in de Nederlandse samenleving inmiddels duidelijker beseft wordt welke grote inspanningen noodzakelijk zijn om de economie er weer bovenop te helpen. Het zou volgens hem „zelfbedrog” zijn als men denkt dat na de eerste positieve signalen over de economie en de aandelenbeurzen het vanzelf allemaal wel weer goed komt.
In Pittsburgh is de aanpak van de bonussen een ander belangrijk gespreksonderwerp. Balkenende stoort zich ook aan de „perverse prikkels” die uitgaan van de bonussen, maar hij waarschuwt dat er nog veel meer nodig is. Het gaat wat hem betreft in Pittsburgh ook over een duurzaam financieel systeem en versterking van het toezicht op de financiële sector.
Balkenende hoopt in Pittsburgh op een gezamenlijke aanpak, waarbij wereldwijde kwesties als financiering van het klimaatprobleem, problemen voor ontwikkelingsslanden en vrije handel om een antwoord vragen.
Ook de premier zei te beseffen dat nog niet alles loopt zoals op eerdere G20-toppen is afgesproken. Dagelijks nemen landen nog protectionistische maatregelen. „Maar we moeten het samen doen en elkaar erop aanspreken als het nodig is.” Onderzoeken hebben volgens Balkenende aangetoond dat een coördineerde aanpak wereldwijd miljoenen banen kan opleveren.
Tijdens de top werd gisteren bekendgemaakt dat de wereldeconomie voortaan zal worden gecoördineerd door de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld. Deze groep neemt die rol over van de G8, het overleg van de zeven grootste industrielanden en Rusland.
Het akkoord betekent volgens de zakenkrant The Wall Street Journal niet het einde van de G8-toppen. Die ontmoetingen worden ook in de toekomst gehouden, maar zouden dan alleen gaan over zaken die voor de deelnemende landen van direct belang zijn, zoals internationale veiligheid.
De nieuwe taak van de G20 was een geesteskind van opkomende economieën als Brazilië, China en India. Die voelen zich tekortgedaan omdat ze niet bij de G8 horen.
De regeringsleiders op de G20-top werden het in Pittsburgh ook eens over een aanpassing van de stemverdeling binnen het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor krijgen opkomende economieën meer te zeggen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, en Europees commissaris Almunia (Economische Zaken).