G20 dichtbij akkoord over bonus
PITTSBURGH (ANP/AFP/RTR) – De wereldleiders van de G20 zijn dichtbij een akkoord over de beperking van bonussen van bankiers. In een ontwerptekst die vrijdag circuleerde, beklemtonen de belangrijkste economieën dat bonussen moeten worden verbonden aan succes op de lange termijn.
Waarschijnlijk komt er geen grens aan de bonussen die banken kunnen uitkeren. Vooral de Verenigde Staten zijn daar op tegen. Wel staat in de ontwerptekst dat de bonuspot van banken wordt beperkt tot een percentage van de omzet als het bonusbeleid de financiële positie van de bank in gevaar kan brengen. „Wij willen heel sterke richtlijnen die de risico’s beperken", zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner na het eerste overleg.De G20 is sinds donderdag in de Amerikaanse stad Pittsburgh bijeen. Vrijdag wordt het overleg afgesloten. De bonussen bij banken, veelal beschouwd als een van de oorzaken van de financiële crisis, zijn een belangrijk onderwerp.
In Europa gaan de meeste stemmen op om een harde grens aan de bonussen te stellen. De Nederlandse banken legden onlangs in een eigen gedragscode vast dat leden van de raad van bestuur een bonus van maximaal een jaarsalaris mogen ontvangen. De code, die volgend jaar ingaat, beperkt echter nauwelijks de bonussen van zakenbankiers, die het meeste geld verdienen.
De G20 wil een sterk signaal afgeven dat banken niet meer terug mogen keren naar hun gedrag voor de financiële crisis. Enkele grote banken in de VS leken dat de afgelopen maanden wel te doen, door weer enorme bonuspotten te creëren voor hun personeel. „Wij zullen het idee dat banken winsten voor zichzelf kunnen houden, terwijl belastingbetalers voor de verliezen opdraaien niet accepteren", zo zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt over de intenties van de G20.
In de ontwerptekst van de G20 staat ook dat de overheden zullen doorgaan met het stimuleren van de economie tot duurzaam herstel is veiliggesteld. De wereldleiders hebben alvast besloten dat de G20 voortaan het belangrijkste economische overlegorgaan is, in plaats van de G8. Daarmee verankeren zij de positie die landen als China, India en Brazilië in de wereldeconomie hebben gekregen. Deze landen krijgen ook een belangrijkere stem in een ander belangrijk orgaan, het Internationaal Monetair Fonds (IMF).