Binnenland

Allergiepatiënten huiverig voor bewerkt voedsel

WAGENINGEN (ANP) – Mensen met een voedselallergie zijn vaak huiverig voor bewerkte ofwel gemodificeerde voedingsmiddelen, die allergische reacties juist moeten voorkomen. Geld dat wordt besteed aan de ontwikkeling van allergievrijvoedsel kan beter worden besteed aan een geneesmiddel voor de allergie, stelt onderzoekster Margreet van Putten van de Wageningen Universiteit in een proefschrift.

24 September 2009 13:47Gewijzigd op 14 November 2020 08:44

Het is mogelijk om voedsel vrij van allergenen te maken door veredeling, genetische modificatie of straling met gammastralen. Eén tot twee procent van de volwassenen en acht procent van de kinderen heeft een allergie voor bijvoorbeeld noten of fruit.Allergische consumenten zien aangepaste producten echter niet erg zitten, stelt Van Putten, die voor haar onderzoek gesprekken voerde met onder meer patiënten, de voedingsindustrie en allergiespecialisten. Allergiepatiënten zijn voorzichtig en sceptisch omdat zelfs minuscule sporen al tot een zeer zware reactie kunnen leiden, soms met de dood tot gevolg, aldus de onderzoekster.

Voedsel kan nooit honderd procent allergievrij zijn, blijkt uit het onderzoek. Gemodificeerd voedsel is alleen geschikt voor mensen met een milde vorm van allergie, aldus Van Putten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer