Binnenland

Esten redden Nederlanders na overstroming

De dijken zijn doorgebroken en West-Nederland overstroomt. Hulpverleners moeten mensen zien te redden van huizen of omgeslagen bootjes. Stukken land lopen onder als er geen waterpompen worden neergezet. De ramp is zo groot dat er hulp uit het buitenland moet komen.

ANP
24 September 2009 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:44
De dijken zijn doorgebroken en West-Nederland overstroomt. Hulpverleners moeten mensen zien te redden van huizen of omgeslagen bootjes. Stukken land lopen onder als er geen waterpompen worden neergezet. De ramp is zo groot dat er hulp uit het buitenland m
De dijken zijn doorgebroken en West-Nederland overstroomt. Hulpverleners moeten mensen zien te redden van huizen of omgeslagen bootjes. Stukken land lopen onder als er geen waterpompen worden neergezet. De ramp is zo groot dat er hulp uit het buitenland m

Deze taferelen speelden zich woensdag af in Noord-Holland tijdens de tweedaagse rampenoefening FloodEx, een van de grootste die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Ruim 800 mensen kwamen in actie: acteurs, figuranten en hulpverleners uit Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Estland en Polen.Projectleider Peter Glerum; „Onze doelen zijn het testen van de internationale samenwerking en het inzetten van de internationale bijstand.”

De eerste dag van de oefening gaf meteen een goed beeld van wat goed en slecht ging. Een taalprobleem was er volgens Glerum verrassend genoeg niet. „Het valt enorm mee, omdat de beheersing van de Engelse taal zeker bij de leidinggevenden erg goed is.”

Wat wel problemen opleverde, was de logistiek ter plaatse: het op de juiste plek krijgen van de juiste mensen en spullen. Nederlandse leidinggevenden weten namelijk wel wat voor materieel hulpverleners uit eigen land hebben en wat ze daarmee kunnen. Ze kennen de speeltjes van buitenlandse teams echter niet zo goed.

„Leidinggevenden hebben een beeld van wat voor boten de Nederlandse reddingsbrigade heeft en wat de capaciteiten en beperkingen daarvan zijn”, zegt Glerum. „Op het moment dat je nieuwe middelen inzet die je niet kent, levert dat extra problemen op. Leidinggevenden doen bijvoorbeeld voorstellen die met bepaalde eenheden niet haalbaar zijn.”

Daardoor kwam de hulpverlening kwam gisteren wat traag op gang. Het duurde een poosje voordat de zes helikopters, 24 vaartuigen en tientallen voertuigen op de juiste plek waren. Glerum: „Het had sneller gekund.”

Dat heeft wel één voordeel: er blijft wat over om te oefenen. Vandaag moeten de hulpverleners opnieuw aan de bak. De nagespeelde ramp blijft hetzelfde, alleen moeten de eenheden op andere plekken in actie komen.

Gisterochtend moest de reddingsbrigade echt uitrukken voor een noodsituatie. Tijdens een manoeuvre van een helikopter op het Alkmaardermeer sloegen drie vastgelegde pontons als gevolg van de wind die de heli veroorzaakte, van hun plek.

Met de oefening wil het ministerie van Binnenlandse Zaken de buitenlandse hulp bij dit soort rampen testen. Behalve de veiligheidsregio doen ook het ministerie van Defensie, de politie, het Rode Kruis, de reddingsbrigade, honderden acteurs en Rijkswaterstaat mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer