Economie

Bos hoeft HBU niet per se te verkopen

Minister Bos (Financiën) hoeft niet per se ABN-dochter HBU te verkopen om te voldoen aan de eisen van EU-commissaris Kroes (Mededinging) voor de fusie van ABN AMRO en Fortis Nederland.

ANP
24 September 2009 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:44
BRUSSEL - Minister Bos (Financiën) hoeft niet per se ABN-dochter HBU te verkopen om te voldoen aan de eisen van EU-commissaris Kroes (Mededinging) voor de fusie van ABN AMRO en Fortis Nederland. Foto ANP
BRUSSEL - Minister Bos (Financiën) hoeft niet per se ABN-dochter HBU te verkopen om te voldoen aan de eisen van EU-commissaris Kroes (Mededinging) voor de fusie van ABN AMRO en Fortis Nederland. Foto ANP

Verkoop van een Fortisonderdeel behoort ook tot de mogelijkheden om Kroes tevreden te stellen, bleek woensdag.De woordvoerder van Kroes zei woensdag dat Bos „in theorie” ook een onderdeel van Fortis kan verkopen als alternatief voor ABN AMRO-dochter HBU. Tot nog toe eiste ze de verkoop van HBU.

Kroes heeft Bos tot volgende week vrijdag de tijd gegeven om met nieuwe voorstellen op tafel te komen. In dat geval is er wel een nieuw besluit van de Europese Commissie nodig. Kroes’ zorg is dat de nieuwe bank ABN AMRO/Fortis een te dominante marktpositie krijgt.

Sinds het Nederlandse deel van ABN in oktober 2007 in handen kwam van Fortis eiste Kroes de verkoop van factureringsbedrijf IFN Finance, delen van HBU, dertien zakelijke advieskantoren van ABN AMRO en twee ABN AMRO Corporate Clients Units. Allemaal onderdelen van ABN. Bos liet dat ook meermalen aan de Tweede Kamer weten. Maar nadat de voorgenomen verkoop van HBU aan Deutsche Bank vorige week strandde, zei Bos dat hij samen met Kroes wilde zoeken naar alternatieve oplossingen, zowel aan ABN- als aan Fortiszijde.

Ook binnen de top van ABN en Fortis wordt gekeken naar een alternatief voor de misgelopen verkoop van HBU. Een van de mogelijkheden is om het onderdeel commercial banking van Fortis van de hand te doen, zo stellen twee bronnen. Dat onderdeel levert financiële diensten aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en richt zich vooral op bedrijven met een internationale oriëntatie.

In februari zei Gerrit Zalm, de beoogde topman van de fusiebank, al de verkoop van de tak te bekijken. In de zomer kwam het onderwerp weer bovendrijven in een memo van de ondernemingsraad van Fortis.

Een woordvoerder van Fortis Bank Nederland gaf woensdag geen commentaar en herhaalde alleen dat de bank vasthoudt aan integratie met ABN AMRO. Het ministerie van Financiën wilde geen commentaar geven op de berichten uit Brussel.

Voor financieel analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen is de verkoop van commercial banking van Fortis het meest logische scenario.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer