Kerk & religie

Vaticaan wist van visie Williamson

Het Vaticaan was al twee maanden voordat het de excommunicatie van de omstreden bisschop Richard Williamson ophief, op de hoogte van zijn uitspraken over de Holocaust.

Kerkredactie
24 September 2009 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 08:44
Het Vaticaan was al twee maanden voordat het de excommunicatie van de omstreden bisschop Richard Williamson ophief, op de hoogte van zijn uitspraken over de Holocaust. Foto EPA
Het Vaticaan was al twee maanden voordat het de excommunicatie van de omstreden bisschop Richard Williamson ophief, op de hoogte van zijn uitspraken over de Holocaust. Foto EPA

Dat heeft de bisschop van Stockholm, Anders Arborelius, woensdag gezegd op de Zweedse televisie.Arborelius zegt het Vaticaan al in november 2008 te hebben gewaarschuwd over de uitspraken van Williamson in een Zweeds tv-programma. De uitzending had plaats eind januari. Drie dagen later werd de uit de kerk gezette bisschop door paus Benedictus XVI weer tot de kerk toegelaten, wat wereldwijd tot grote ophef leidde onder Joden en rooms-katholieken.

De bisschop van Stockholm heeft het Vaticaan geïnformeerd over de opvattingen van Willamson via de nuntius, de Vaticaanse gezant in Zweden. Een dergelijke gang van zaken is „gewoon routine en in dit geval niet iets uitzonderlijks”, aldus Arborelius.

Woordvoerders zeiden destijds dat het Vaticaan niet van de uitlatingen van Williamson op de hoogte was. Volgens de programmamakers van de Zweedse zender STV wisten hoge functionarissen binnen het Vaticaan echter wel degelijk van de opvattingen van de bisschop. Zo laten zij curiekardinaal Walter Kasper aan het woord. Die zegt dat hij verbaasd was dat de excommunicatie werd opgeheven, omdat hij al langer wist van de visie van Williamson.

Of dat ook gold voor de paus, is niet bekend. Die heeft altijd gezegd niet van de uitspraken van Williamson te hebben geweten.

In het interview in januari ontkende Williamson dat in de oorlog 6 miljoen Joden zijn vermoord. Volgens hem waren dat er eerder 200.000 tot 300.000, van wie niemand zou zijn vergast.

Nadat de Duitse bondskanselier Merkel de paus had gevraagd duidelijk afstand te nemen van Williamsons opvattingen, veroordeelde Benedictus XVI zijn opmerkingen en sprak hij zich uit tegen antisemitisme en ontkenning van de Holocaust. Tevens eiste het Vaticaan dat de Brit in het openbaar afstand zou nemen van zijn uitlatingen.

In reactie daarop verontschuldigde Williamson zich voor zijn opmerkingen en zei hij dat hij ze nooit gemaakt zou hebben als hij had geweten „van de gevoeligheid en de pijn waartoe ze konden leiden.” Hij zei niet dat zijn opmerkingen onjuist waren en evenmin dat hij er niet meer in geloofde.

Het Vaticaan herhaalde gisteren dat Benedictus XVI niet op de hoogte was van de opvattingen van Willamson. „Het is absoluut ongegrond om te stellen of ook alleen maar te insinueren dat de paus vooraf geweten zou hebben van het standpunt van Williamson”, aldus de pauselijke woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer