Buitenland

Speurtocht naar apparaat Columbia

Honderden leden van de Nationale Garde, politiemensen en vrijwilligers zochten donderdag minutieus het stadje Bronson en omgeving in Texas af op zoek naar een geheim apparaat uit het neergestorte ruimteveer Columbia. Fotografen werden daarbij op afstand gehouden.

Van onze correspondent
7 February 2003 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

In Bronson werd huis voor huis gezocht en buiten het stadje werd het omringende land nauwkeurig doorgekamd, waarbij bosschages zelfs met machetes werden weggekapt. Formeel wilde men niets kwijt over het mysterieuze voorwerp, maar volgens de krant Houston Chronicle gaat het om een apparaat voor de gecodeerde communicatie tussen de shuttle en het vluchtleidingscentrum.

Regen bemoeilijkte donderdag overigens de zoektocht naar verdere wrakstukken van de Columbia en eventuele stoffelijke resten van de zeven omgekomen astronauten. De zoektocht werd enkele dagen geleden uitgebreid naar Californië en Arizona, na berichten dat ook daar mogelijk wrakstukken waren beland. Tot nu toe blijkt dat echter niet het geval te zijn geweest. Alleen in Texas en in het aangrenzende Louisiana zijn wrakstukken en stoffelijke resten gevonden.

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp werd gisteren overgedragen aan een onafhankelijke commissie onder leiding van gepensioneerd admiraal Harold Gehman. NASA-topman Sean O’Keefe maakte verder bekend dat het handvest van deze commissie was gewijzigd. Aanvankelijk viel deze commissie onder de bevoegdheid van de NASA. Tal van parlementariërs bekritiseerden deze constructie, omdat een werkelijk onafhankelijk onderzoek daardoor volgens hen onmogelijk was.

Verder vonden zij dat er te veel militairen en ruimtevaartdeskundigen in de commissie zaten. Men pleitte voor mensen van andere disciplines die in staat zouden zijn om het hele beleid van de ruimtevaartorganisatie door te lichten. De NASA heeft aan deze kritiek gehoor gegeven. Het handvest van de commissie is nu gewijzigd en er zullen meer mensen van andere disciplines worden gevraagd aan het onderzoek mee te doen. „Wij willen beslist geen herhaling van het onderzoek van de Challenger”, aldus O’Keefe. Dat onderzoek naar de Challenger-ramp zeventien jaar geleden werd geplaagd door allerlei interne controverses waardoor men vaak lang moest wachten op concrete informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer