Kerk & religie

De identiteit van een christenstudent

„Studentzijn is opwindend. Maar het kent ook een drietal uitdagingen: hoop vinden in deze wereld en zicht krijgen op veiligheid. Boven alles gaat het om het krijgen van een echte identiteit.”

Van een medewerker
7 February 2003 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:07
DELFT - Ter voorbereiding op de World Assembly van de internationale christelijke studentenorganisatie IFES, die dit jaar in Nederland wordt gehouden, hield Las Newman uit de Caraïbische regio gisteravond in Delft een lezing. - Foto Remco(Suiker
DELFT - Ter voorbereiding op de World Assembly van de internationale christelijke studentenorganisatie IFES, die dit jaar in Nederland wordt gehouden, hield Las Newman uit de Caraïbische regio gisteravond in Delft een lezing. - Foto Remco(Suiker

Ter voorbereiding op de in Nederland te houden World Assembly van de internationale christelijke studentenorganisatie IFES sprak Las Newman donderdagavond voor studenten in Delft.

Iedere vier jaar organiseert IFES een conferentie voor studentenwerkers uit zo’n 140 landen. In juli komen zij voor het eerst in Nederland een week lang bij elkaar. Op de World Assembly, waar rond de 600 medewerkers verwacht worden, wil IFES beleidslijnen uitzetten voor de komende vijf jaar. Er zal worden nagedacht over de vraag wat de wereldwijde roeping is onder studenten. Onderlinge bemoediging en inspiratie vanuit de Bijbel staan centraal. Twee jaar wordt in Nederland reeds gewerkt aan de voorbereiding.

Donderdagavond hielden verschillende buitenlandse sprekers in Eindhoven, Groningen, Wageningen en Utrecht toespraken. Newman, werkzaam als coördinator voor de Engels-, Frans- en Nederlandstalige landen in de Caraïbische regio, voerde een warm pleidooi voor zijn organisatie en voor de aanstaande conferentie.

„Uit zeer diverse gebieden willen we een week samenkomen om ons te bezinnen op wat God onze beweging te zeggen heeft. Graag willen we ook horen wat Hij hier in Nederland doet.” In zijn toespraak stelde Newman de uitdaging van het studentzijn centraal. Studenten hebben in het Westen vaak privileges en uitzicht op een goede baan.

In de streken waar hij werkt, ziet hij echter velen zonder hoop. „Oorlog, economische malaise en onrecht verhinderen hen zonder zorg naar hun toekomst te kunnen kijken. Een collega in Zimbabwe staat zeven uur in de rij om een brood te kopen en moet vijf uur wachten om benzine te tanken.”

Vanuit de geschiedenis van de overspelige vrouw die men bij Jezus bracht om Zijn oordeel over haar lot te horen, drong de studentenwerker aan op het volgen van Christus. „Na die geschiedenis zegt Jezus dat Hij het Licht van de wereld is. Wie Hem volgt, zal niet in de duisternis wandelen, maar het licht des levens hebben. Degenen die Hem volgen, vinden hoop, veiligheid en identiteit. Toen ik in mijn studententijd werd uitgenodigd om Hem te aanvaarden, heb ik dat door Zijn genade en Geest gedaan. Studenten die dat ook doen, kunnen het licht doorgeven.”

De speciale uitdaging voor studenten in Jamaica, waar Newman vandaan komt, is volgens de studentenwerker overleven in een economisch kwetsbaar gebied. „Het is wel eens moeilijk om studenten bij elkaar te krijgen, omdat ze hard moeten werken. De tweede uitdaging is van de campus van de universiteit of de hogeschool een zendingsveld te maken, om vandaar uit iets uit te stralen richting de samenleving. Studenten krijgen vaak verantwoordelijke functies in de maatschappij.”

Vorig jaar kwamen in Jamaica 1200 mensen door geweld om het leven. Drugs- en wapenhandel floreren. In gezinnen komt veel geweld voor. Newman ziet taken voor kerken en studenten in gebed en slachtofferhulp. „In mijn eigen kerk opereren groepen van mensen die hun leed samen willen verwerken. Hoewel het beëindigen van geweld in de eerste plaats de taak is van de overheid, geloof ik dat christenen profetisch moeten spreken in verkondiging en zorgverlening.”

Elders in de wereld zijn, volgens Newman, studenten op andere terreinen actief. Zo zijn in Afrika studenten betrokken bij de bezinning op de aids-problematiek. „Zij bidden voor oplossingen, werken mee aan informatievoorziening en zetten in hun thuisgemeenten mensen aan het denken.” In andere landen staan studenten aan de frontlinie in de strijd tegen corruptie en slechts bestuur. „In de Filipijnen bemanden zij stemlokalen. Het verloop van de verkiezingen maakte een einde aan de dictatuur.”

Op de vraag welke uitdaging studenten in Europa hebben, reageerde Newman voorzichtig, omdat hij de situatie niet goed kende. Zijn indruk is dat Europa, net als na de Tweede Wereldoorlog, hoop nodig heeft. „Er gebeuren echter hoopvolle dingen in het grote en gevarieerde Europa. Belangrijk is dat Europa andere werelddelen steunt. Studenten uit Azië en Afrika verlangen naar een studieverblijf in Nederland. Hopelijk mogen ze blijven komen. Onthoud hun geen visa. Als jullie hun de toegang weigeren, weigeren jullie hun hoop te geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer