„Versoepel bijbouwen voor zorg aan familie”
Politiek Den Haag moet de regels voor het vergroten van woningen versoepelen om daarmee mantelzorg mogelijk te maken. De ambtelijke procedures vormen nu een te grote blokkade voor zorg aan familieleden.
Tien organisaties van cliënten, ouderen en mantelzorgers pleitten dinsdag bij de Tweede Kamer voor een verruiming van de regelgeving.De organisaties boden Kamerleden een petitie aan, met het verzoek op korte termijn een landelijke regeling in het leven te roepen die het bij- en aanbouwen voor het verlenen van mantelzorg gemakkelijker maakt.
De petitie is ondertekend door Mezzo, Unie KBO, CG-Raad, LOC Zeggenschap in zorg, CSO, PasAan, ANBO en PCOB en de Vereniging Eigen Huis. Deze organisaties vertegenwoordigen met elkaar enkele miljoenen Nederlanders.
Moeizaam
Mantelzorgers die op het eigen erf willen bouwen of verbouwen om zo de zorg voor ouders of familie dicht bij huis mogelijk te maken, lopen vaak vast in lange en moeizame vergunningprocedures, stellen de ondertekenaars.
„Gemeenten verstrekken de vergunningen veelal te laat (soms na jaren) of zelfs helemaal niet. De mantelzorg wordt hierdoor onnodig zwaar en niet zelden leidt dit tot opname van de zorgvrager in een instelling.”
In 2004 heeft de landelijke overheid gemeenten en provincies opgeroepen om regelingen voor het aan- en bijbouwen voor mantelzorg te vereenvoudigen. Vijf jaar later heeft slechts 10 procent van de gemeenten dit gedaan, stellen de organisaties. Overigens leidt dit volgens hen nog niet altijd tot vereenvoudiging.
Informele zorg is een groot goed binnen onze samenleving, stellen de tien organisaties in de petitie. „Mantelzorgers verdienen daarom steun en goede randvoorwaarden om zorg te verlenen. Zorgvragers verdienen het om goede zorg te ontvangen, bij voorkeur op de locatie die zij wensen.”
Zorgvuldig
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) herkent het geschetste beeld van de tien organisaties niet. „Veel gemeenten zijn al actief met dit onderwerp”, meldt VNG-woordvoerder Gjalt Rameijer.
Gemeenten zouden nog wel moeten leren omgaan met de nieuwe regeling. „Veel gemeenten ontdekken pas nu dat ze snel kunnen laten bijbouwen om mantelzorg mogelijk te maken.” Volgens hem baseren de opstellers van de petitie zich op verouderde gegevens.
Het bij- en aanbouwen voor mantelzorg moet behalve snel ook „zorgvuldig” en „verantwoord” gebeuren, benadrukt Rameijer. „Het gaat er niet om alleen een paar houten wandjes neer te zetten.”
De VNG wijst op een aantal haken en ogen in het standpunt van de tien organisaties. De vraag is bijvoorbeeld wat er met een mantelzorgwoning gebeurd in geval van overlijden of verkoop.
Vogelhuisje
De voorzitter van Mezzo, Kamp, bood de Kamerleden namens de organisaties een vogelhuisje aan. Ze sprak de hoop uit dat tijdelijke woningen of aanbouwen voor mantelzorgers in de toekomst net zo gemakkelijk gerealiseerd kunnen worden als het plaatsen van vogelhuisjes.
De meeste fracties in de Tweede Kamer staan sympathiek tegenover de gedachte dat mantelzorgers dichtbij degenen wonen aan wie ze zorg verlenen. Maar dat woonvoorzieningen zonder vergunning geplaatst mogen worden, daar is de meerderheid niet voor. Ze vinden dat de plaatselijke overheid een belangrijke vinger in de pap moet houden.