Kerk & religie

„Waarheidsvraag wordt verhuld”

”Wat is waarheid?” was de kernvraag van het debat van Veritas Forum tussen christelijke en niet-christelijke sprekers dinsdagavond in Leiden. Dr. A. M. Verbrugge: „Dat we met elkaar om de tafel kunnen zitten, is misschien wel de crisis van de huidige cultuur.”

Kerkredactie
23 September 2009 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
”Wat is waarheid?” was de kernvraag van het debat van Veritas Forum. Foto RD
”Wat is waarheid?” was de kernvraag van het debat van Veritas Forum. Foto RD

Veritas Forum, een netwerk van christenstudenten, wil het debat aanzwengelen over „grote levensvragen” tussen studenten en docenten, aldus de forumvoorzitter.In het Academiegebouw aan het Rapenburg in Leiden gingen dinsdag prof. dr. G. van den Brink, dr. A. M. Verbrugge en drs. R. Wijnberg met elkaar en de volle zaal in debat.

Filosoof Wijnberg, werkzaam bij NRC Handelsblad, vindt het onnodig om de waarheidsvraag te stellen. „In het dagelijks leven kun je beter spreken over rechtvaardiging van wat ons goed uitkomt. Bovendien is er ook geen grote waarheid, geen absoluut gezichtspunt, van waaruit we kunnen bezien hoe we dingen zouden móéten doen.”Dat mensen toch de vraag naar de zin van het leven stellen, noemt Wijnberg een religieuze behoefte. „Als zo’n vraag tot last wordt, kun je hem ook omkeren: als er wel een waarheid is, en we alles kunnen weten, is het leven pas zinloos: dan zijn we uitgepraat.”

Prof. Van den Brink spreekt zich uit over de stelling dat geloof en wetenschap gelijkwaardige pogingen zijn om de waarheid te kennen. „Als gelovige geloof ik dat het richtinggevend perspectief dat alle puzzelstukjes het best in elkaar laat vallen, het geloof in God is als Schepper en Redder van de kosmos.”

De hoogleraar dogmatiek aan de Vrije Universiteit veegt de vloer aan met de tegenstelling uit de verlichting tussen geloof en wetenschap. Wijnberg herkent zich grotendeels in prof. Van den Brink. „Zo’n strikt onderscheid tussen geloof en wetenschap trek ik ook niet.”

Die instemming treft dr. Verbrugge. „Dat religieuzen en niet-religieuzen gemoedelijk met elkaar om de tafel kunnen zitten, is misschien wel de crisis van de huidige cultuur.”

Hij concludeert dat kernvragen niet ter sprake komen. „We meten en berekenen, maar weten we ook wat beweging is? We weten veel over variatie en selectie in de evolutie, maar weten we ook wat natuur is? Het beschouwen van de natuur als een „louter zijn, dat de natuur is zoals ze is, is een metafysische daad in de niet-metafysische bestudering. Zo verhullen we zinperspectieven in wat we schrijven.”

Prof. Van den Brink gaat nog verder dan het stellen van de vraag wat zijn is. „Ik zou toch willen zeggen vanuit de christelijke traditie: ”zijn” is goed. Dat vind ik bevrijdend. A. A. van Ruler zegt: De zonde gaat niet zover als de natuur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer