Kerk & religie

„Christen moet in de stad zijn”

Veel christenen verlaten de stad, bleek dinsdag opnieuw tijdens een studiedag die was georganiseerd door Bijbelschool De Wittenberg. Jongerenwerker Daniël de Wolf uit Rotterdam hekelde de trend. „Waarom kiezen ze voor veiligheid en comfort?”

Van een medewerker
23 September 2009 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
Nogal wat kerken in de stad hebben volgens hem de aansluiting met de omgeving verloren. Foto RD
Nogal wat kerken in de stad hebben volgens hem de aansluiting met de omgeving verloren. Foto RD

Tijdens de studiedag, met als thema ”Mission & Go”, presenteerden zich allerlei zendingsorganisaties aan studenten van zowel De Wittenberg als van de Christelijke Hogeschool Ede. ’s Morgens was er na een algemene inleiding een groot aantal workshops over zending.De Wolf sprak over stadsevangelisatie. Hij vindt dat christenen in de stad aanwezig moeten zijn. Niet alleen omdat er veel mensen in de stad wonen, maar ook omdat er kansen zijn. „Het is een schande dat christenen massaal wegtrekken uit de stad en dat daar weinig christelijk getuigenis is. Waarom kiezen ze voor veiligheid en comfort?”

Nogal wat kerken in de stad hebben volgens hem de aansluiting met de omgeving verloren. De kerkleden zijn uitgewaaierd naar de buitenwijken en ze bemoeien zich niet met de buurt van de kerk, waar ze alleen op zondag komen. Het betekent dat de rol van de kerken in de stad wordt overgenomen door de moskee en het welzijnswerk.

De jongerenwerker riep christenen op om in de stad te gaan wonen. „God houdt van de stad”, zei hij. „Ik geloof dat Hij daar aan het werk is. Moeten christenen niet naar de outcasts gaan, in plaats van zich terug te trekken in hun christelijke getto’s?” Hij somde de vele kansen op die er liggen voor stadszending onder eenzamen, armen, jongeren, verschillende etniciteiten en moslims.

De nadelen van het wonen in de stad verdoezelde hij niet: onveiligheid, verpaupering, anonimiteit, vervuiling en overlast. Christenen moeten voor zichzelf een goede afweging maken, zei hij.

Hoe kunnen christenen present zijn? De Wolf: „Er zijn mensen nodig die zich voor langere tijd committeren. Trouw, stabiliteit, relaties met mensen en het er zijn voor de mensen in de buurt, zijn belangrijk.”

De spreker van Naar House sprak over straatevangelisatie. Hij zei dat tegenwoordig velen hierover negatief zijn. Misschien gaat het inderdaad om een klein percentage mensen dat christen wordt, zei hij. Toch kan hij mensen aanwijzen die tot geloof gekomen zijn, zoals de jongere die tot voor kort dikwijls te zien was op een hangplek en die nu evangeliseert.

Sven Leeuwestein van Open Doors gaf het belang aan van de periode na een roeping. „Het is een testtijd.” Hij vertelde van teleurstellingen en moeilijkheden maar ook van afleiding.

„Een van de grootste testen is afleiding. Misschien denk je wel dat mensen met een grote auto een veel mooier leven hebben. Misschien word je verliefd op iemand die niets heeft met de zending.”

Hij verhaalde over een bijeenkomst met zendingswerkers die niet rijk waren, wat aan hen te zien was. „Maar ze hadden één ding. Ze hadden Jezus. Ik zag de liefde in hun ogen. Die liefde gaat boven alles uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer