Nederland wil gouden aandeel KPN niet kwijt
Anders dan het ministerie van Financiën woensdag nog liet weten, is Nederland niet van plan om het gouden aandeel KPN af te stoten. Daarmee koerst Nederland aan op een conflict met de Europese Commissie.
Dat meldde Het Financieele Dagblad vanochtend. „We betrekken het principiële standpunt dat het bezit van een prioriteitsaandeel in een bedrijf geen inbreuk is op het vrije kapitaalverkeer in Europa”, zegt A. Betting, onderdirecteur bij het ministerie van Financiën. Dinsdag praat minister van Financiën Hoogervorst met de Kamer over KPN. De PvdA heeft al laten weten dat Nederland wat haar betreft vasthoudt aan de bijzondere rechten van de staat bij KPN en TPG. „De oude schoen van het gouden aandeel gooien we niet weg voordat we op een andere manier zeggenschap hebben”, zegt financieel woordvoerder F. Crone. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg keurt mogelijk een Spaanse regeling goed waarbij de overheid invloed houdt in ex-staatsbedrijven door middel van een ’gouden aandeel’. Donderdag adviseerde advocaat-generaal Ruiz-Jarabo het hof om de constructie niet te verbieden, terwijl de Europese Commissie daar wel om heeft gevraagd. Het hof volgt in het merendeel van de gevallen het advies van de advocaat-generaal.
De ’opinie’ van de advocaat-generaal komt een dag nadat de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, de aanval heeft geopend op een soortgelijke kwestie in Nederland. De overheid heeft nog altijd een gouden aandeel in telefoonbedrijf KPN en in postbedrijf TPG. Brussel vindt dat die staatsinvloed eventuele overnames belemmert en daarom moet verdwijnen. Op de achtergrond dreigt een proces bij het Europees hof.
Volgens de advocaat-generaal is de Spaanse regeling, waarbij de overheid een beslissende stem heeft in de voormalige staatsbedrijven Repsol (olie), Telefónica, Argentaria (bank), Tabacalera (tabak) en Endesa (elektriciteit), niet buiten proporties en daarom toegestaan. In een soortgelijke zaak in Groot-Brittannië, waar de overheid invloed heeft in de geprivatiseerde luchthavens, kiest de advocaat-generaal wel de kant van de Commissie.