Buitenland

Top ondermijnt positie Abbas

De topontmoeting van Amerikaanse, Israëlische en Palestijnse leiders in New York kan de positie van de Palestijnse president Mahmud Abbas ondermijnen. De Palestijnen hebben de afgelopen tijd steeds gezegd dat ze pas met de regering van Israël gaan praten, als dat land de uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem stopzet.

Van onze correspondent
22 September 2009 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
Abbas: Me geen imago van slechterik in vredesproces op de hals halen. Foto EPA
Abbas: Me geen imago van slechterik in vredesproces op de hals halen. Foto EPA

Het is schadelijk voor de reputatie van Abbas dat hij nu toch gaat. De kans dat het de Amerikaanse president Barack Obama zal lukken de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ervan te overtuigen om de huizenbouw in de nederzettingen te stoppen, is namelijk klein.De officiële reactie van de Palestijnse Autoriteit op Obama’s uitnodiging is positief. „Palestijnen blijven hopen dat de interventie van president Obama de motivatie zal bieden die nodig is om Israël naar de onderhandelingstafel terug te brengen op basis van de uitvoering van een veel­omvattende bevriezing van de nederzettingen”, aldus de Palestijnse toponderhandelaar dr. Saeb Erekat in een reactie per e-mail aan het Palestijnse persbureau Ma’an.

Maar andere Palestijnen geloven dat de top nadelig kan zijn. „De Palestijnen lachen hem uit”, aldus de Palestijnse journalist voor The Jerusalem Post, Khaled Abu Toameh. „Obama dwingt ons te gaan, maar we willen deze ontmoeting niet. Het kan zelfs schadelijk voor Mahmud Abbas zijn. Hamas noemt hem al een leugenaar. Nu lijkt hij op iemand die zijn bevelen van Amerika krijgt.”

De codirecteur van het Israël-Palestina Centrum voor Onderzoek en Informatie, Hanna Siniora, gelooft dat de reis het leiderschap van Abbas in gevaar brengt. „Het lijkt erop dat de top niet zal voldoen aan de verwachtingen van het Palestijnse publiek. Het vroeg de discussie voort te zetten op basis van bevriezing van de bouw in nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Nu Abbas Netanyahu ontmoet onder de voorwaarden van Netanyahu, gaat Abbas een zware prijs betalen. Dit kan hem de verkiezingen kosten.”

De Palestijnen hebben niets te verliezen als het overleg niet wordt hervat. „De situatie kan niet erger worden”, zegt hij. „Hoe meer de Israëlische nederzettingen zich uitbreiden, des te meer zal de tweestatenoplossing verdampen. We dreigen in de val van een binationale staat te lopen.”

Siniora geeft toe dat veel Palestijnse intellectuelen de idee van een binationale staat (één staat voor twee volken) aanhangen. Dat is volgens hen de manier waarop Palestijnen kunnen strijden voor gelijke rechten, een betere economie en mensenrechten. Zelf kan hij zich niet in de idee vinden. „Ik geloof dat een binationale staat leidt tot veel geweld. En het kan nog honderd jaar duren voordat deze wordt gerealiseerd. Daarom ga ik voor de tweestatenoplossing.”

Socioloog Dr. Bernard Sabella noemt de ontmoeting in New York „een ceremoniële top.” „We geloven niet dat er iets serieus uit voort zal komen. We hopen het wel, maar we twijfelen eraan.”

De Israëliërs zouden volgens Sabella graag zien dat de Arabische wereld hun nederzettingenbeleid accepteert. De Palestijnen willen echter dat Israël de bouw in de nederzettingen volledig stopzet. „Waar zullen we anders onze staat hebben?”

Als Abbas nu de besprekingen met Netanyahu hervat, verliest hij in de ogen van de Palestijnen alle legitimiteit. „Wij zijn bereid om vrede te sluiten. Van de Palestijnen is 75 procent voor vrede. Maar tegelijkertijd kunnen we niet doorgaan en onderhandelen vanuit een positie die in de ogen van de internationale gemeenschap wettelijk gezien onacceptabel is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer