Binnenland

Roep om sancties tegen rechters

De roep om sancties in de affaire rond het verlof van mensenhandelaar Saban B. klinkt steeds luider.

Redactie politiek
22 September 2009 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 08:43
Paleis van Justitie. - Foto ANP
Paleis van Justitie. - Foto ANP

Het Burgercomité tegen Onrecht, opgericht door slachtoffers van geweldsmisdrijven, eist het ontslag van de Arnhemse rechters die Saban B. onlangs met verlof lieten gaan en hem op die manier gelegenheid gaven te vluchten. De PVV sluit zich aan bij dat pleidooi. Ook de VVD vindt dat er maatregelen moeten worden genomen.Saban B. werd vorig jaar na een proces in Almelo tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensenhandel, waarbij hij en zijn medeverdachten zeer gewelddadig handelden. Meer dan honderd vrouwen zijn slachtoffer geworden van de bende. B. kreeg onlangs verlof om zijn vrouw en pasgeboren kind te zien en ontsnapte na enkele dagen.

De Tweede Kamer zal morgen met minister Hirsch Ballin debatteren over het verlof van de 38-jarige crimineel. PVV-Kamerlid De Roon vindt dat de rechters en de ambtenaren van het openbaar ministerie een disciplinaire maatregel moeten krijgen of ontslagen moeten worden. Volgens hem is het aanzien van de rechterlijke macht door de gang van zaken „ernstige schade” toegebracht.

Ook VVD-Kamerlid Teeven eist maatregelen. „Ik vind het onbegrijpelijk dat Saban B. onder deze omstandigheden verlof is toegestaan. Zeker gezien het feit dat hij een ongewenste vreemdeling in ons land is van wie bekend was dat hij eerder geprobeerd had te vluchten. Het is een schande dat de slachtoffers van deze man nu in angst moeten rondlopen.”

De VVD’er wil van de minister weten wat hij gaat doen om dergelijke blunders in de toekomst te voorkomen. „In ieder geval moeten strengere eisen worden gesteld aan het verlenen van verlof om persoonlijke omstandigheden.”

Het Burgercomité tegen Onrecht sprak eerder al over een „kapitale blunder”, die leidde tot „verdere aantasting van het vertrouwen in de rechtsorde en het vertrouwen in de rechterlijke macht.”

Het comité heeft een brief gestuurd aan de Hoge Raad met het verzoek een ontslagprocedure te beginnen. Ontslag van een rechter komt hoogst zelden voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer