Medicijnen flink goedkoper
Geneesmiddelen zijn in 2008 een stuk goedkoper geworden. De gemiddelde prijs per dosering daalde vorig jaar met 10 procent.
Dat blijkt uit cijfers die het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) maandag publiceerde.Artsen schreven fors meer (14,7 procent) recepten uit, maar de uitgaven aan geneesmiddelen stegen slechts met een kleine 3 procent naar 5,2 miljard euro.
Geneesmiddelen zijn goedkoper geworden door het zogeheten preferentiebeleid dat grote zorgverzekeraars tegenwoordig voeren. Van medicijnen waar geen patent meer op zit, vergoeden zij alleen het goedkoopste merk.
In reactie op dit beleid besloten fabrikanten van geneesmiddelen vervolgens de prijzen te verlagen.
Dat er veel meer geneesmiddelen zijn gebruikt, komt volgens het CVZ vooral door de terugkeer van de pil in het basispakket van de zorgverzekering.
Cholesterolverlagers zijn tussen 2004 en 2008 veel vaker over de toonbank gegaan. Het aantal gebruikers steeg van 1 miljoen naar bijna 1,6 miljoen. Dat is een toename van 11 procent per jaar, terwijl de kosten voor deze middelen jaarlijks slechts 3 procent stegen. Per gebruiker daalden de kosten in deze periode met 80 euro naar 223 euro per jaar.
In 2008 gebruikten zo’n 12 miljoen verzekerden, meer dan driekwart van alle verzekerden in Nederland, ten minste één geneesmiddel dat wordt vergoed op basis van de Zorgverzekeringswet.
De verdeling van de gemaakte kosten binnen deze groep is scheef: 10 procent van alle verzekerden is verantwoordelijk voor 90 procent van de kosten voor farmaceutische zorg.
Ook bij hulpmiddelen liepen de gemiddelde kosten vorig jaar terug. Ruim 2,2 miljoen mensen hadden een hulp-middel nodig. Dit is een stijging van 8,5 procent, terwijl de uitgaven maar met 5 procent toenamen tot bijna 1,3 miljard.
De vijf hulpmiddelen die het meeste geld opslokten, waren incontinentiematerialen en stoma’s, teststrips voor diabetespatiënten, verband voor chronisch zieken en hoortoestellen. Deze middelen namen bijna de helft van de uitgaven in beslag.
Via de site mijnmedicijnvergoeding.nl kunnen verzekerden hun uitgaven voor medicijnen deels zelf in de hand houden. Met deze site, die wordt gesponsord door de farmaceuthische branchevereniging Nefarma, is na te gaan welk deel van de uitgaven voor medicijnen zorgverzekeraars vergoeden.