Bush: Twijfel over video is belachelijk
President Bush heeft vrijdag benadrukt dat er met de donderdag vrijgegeven videoband met Osama bin Laden niet is geknoeid. Berichten als zouden de opnames niet echt zijn, noemde de president belachelijk. Over de huidige verblijfplaats van de Saoediër blijft nog steeds onduidelijkheid bestaan.
De Amerikaanse regering gaf donderdag een videoband vrij waarop Bin Laden uitgebreid aan het woord komt. Volgens de Amerikanen toont de band duidelijk aan dat Bin Laden verantwoordelijk is voor de aanslagen in de VS op 11 september. Maar vooral in de Arabische wereld bestaan twijfels over de echtheid van de band, waarvan de beeld– en geluidskwaliteit niet al te best is.
President Bush liet er gisteren geen misverstand over bestaan dat de band authentiek is. Hij sprak van een verwoestend bewijs. Het vermeende geknoei vormt volgens hem een slecht excuus om een beetje steun te geven aan een „ongelooflijk kwaadaardige man”, aldus Bush.
De president herhaalde zijn oproep dat Bin Laden gepakt moet worden, „dood of levend.” „Ik weet niet of we hem morgen in handen krijgen, over een maand of over een jaar. Hij kan zich een tijdje schuil houden, maar we krijgen hem wel.”
Ook vrijdag bleef onduidelijkheid bestaan over de huidige verblijfplaats van de Saoediër. De Amerikanen gaan ervan uit dat hij zich bevindt bij het Afghaanse dorpje Tora Bora, dat al dagen wordt bestookt. Maar zeker zijn ze niet. Een woordvoerster van het Pentagon verklaarde dat Washington over uiteenlopende informatie beschikt en dat volgens sommige berichten „verondersteld kan worden dat hij in het gebied bij Tora Bora is.”
„Niet meer aanwezig”
Amerikaanse functionarissen menen dat het verzet van al-Qaida zo hevig is dat Bin Laden heel goed in Tora Bora zou kunnen zitten. De Amerikanen gingen er gisteren onverminderd door met hun bombardementen. Leden van Bin Ladens terroristennetwerk werden gedwongen een positie op een bergtop op te geven, zo meldde de BBC. Afghaanse strijders op de grond zeiden verder te zijn opgerukt naar het grottencomplex. Twee Amerikaanse militairen zouden lichtgewond zijn geraakt.
Het in Pakistan gevestigde persbureau AIP meldde dat Osama bin Laden allang niet meer in het gebied is. Bin Laden zou na de val van Kabul begin november naar de oostelijke stad Jalalabad zijn gereisd en daarna naar het berggebied van Tora Bora. Op 25 of 26 november zou hij naar een onbekende locatie zijn gevlucht.
In het zuiden van Afghanistan brachten honderden zwaar gewapende Amerikaanse soldaten het vliegveld van Kandahar gisteren onder hun controle. Kandahar, jarenlang een bolwerk van de Taliban, was vorige week met Amerikaanse steun door de anti-Taliban-coalitie veroverd. De Amerikaanse militairen willen het vliegveld naar eigen zeggen als militaire basis en voor humanitaire hulpvluchten voor de Afghaanse bevolking gebruiken. Op het vliegveld lagen verscheidene niet-ontplofte bommen, voldoende om de Amerikaanse Dag van de Onafhankelijkheid mee te vieren, aldus de commandant.