Sarkozy partij in explosief proces
Laster, valsheid in geschrifte en heling; het staat allemaal centraal in het meest politiek geladen proces in Frankrijk van de afgelopen jaren. De rivaliteit tussen president Nicolas Sarkozy en oud-premier Dominique de Villepin vormt de spil van de Clearstream-zaak waarover Parijse rechters zich vanaf vandaag buigen.
De affaire houdt Frankrijk al jaren bezig, met berichten over geraffineerde intriges met bankrekeningen met zwart geld, een bittere machtsstrijd in de paleizen van de macht, manipulaties door geheime diensten en topmanagers, lekken bij justitie en moddergevechten via de pers.Het balletje kwam aan het rollen toen onderzoeksrechters in 2001 begonnen na te gaan of er smeergeld was betaald rond de verkoop van Franse oorlogsschepen aan Taiwan. In 2004 kregen zij anoniem een lijst toegespeeld met bankrekeningen bij de Luxemburgse financiële instelling Clearstream met de suggestie dat daar smeergeld van de Taiwan-deal was gestald. Een van de rekeninghouders op de lijst was Sarkozy.
Die lijst bleek later vals te zijn. De informaticus Imad Lahoud heeft later in een bekentenis gezegd dat hij de lijst met medeweten van Villepin heeft vervalst. Industrieel Louis Gergorin zou de valse lijsten aan justitie hebben toegespeeld om een onderzoek tegen Sarkozy uit te lokken. De bedoeling zou zijn geweest Sarkozy te beschadigen in een periode dat Sarkozy en Villepin streden om de presidentskandidatuur in 2007.
De bekentenis van Lahoud betekent niet dat de zaak is opgehelderd. Er zou sprake kunnen zijn van een valse bekentenis van Lahoud in het kader van een tegencomplot tegen Villepin. Uitspraken die Lahoud tegen een medegevangene heeft gedaan, suggereren dat hij bezig was met een wraakactie tegen Villepin. Ook hebben bronnen bij geheime diensten gesuggereerd dat Sarkozy wist van het complot en als minister van Binnenlandse Zaken de geheime diensten misbruikte om Villepin des te harder tegen de lamp te laten lopen. Justitie kan Sarkozy in het veronderstelde tegencomplot nu niet vervolgen omdat hij voorlopig immuniteit geniet.
Sarkozy heeft zich, net als veertig anderen, als civiele partij in de rechtszaak tegen Villepin, Lahoud, Gergorin en een journalist gevoegd. Tot de andere burgerlijke partijen behoren het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, en de huidige minister van Binnenlandse Zaken Hortefeux.
Villepin kan tot maximaal vijf jaar cel en 45.000 euro boete worden veroordeeld.