ChristenUnie wil ander asielbeleid
De ChristenUnie wil het asielbeleid in internationaal verband drastisch wijzigen. In een „regiobetrokken vluchtelingenbeleid” krijgt ieder rijk en rustig land een brandhaard onder zijn hoede. Het biedt het arme land ontwikkelingshulp, stelt de Verenigde Naties in staat in de regio voor vluchtelingenopvang te zorgen en vangt eventueel zelf asielzoekers uit de desbetreffende regio op.
Een delegatie van de ChristenUnie bracht vrijdag een werkbezoek aan de Tijdelijke Noodopvang Vluchtelingen in Horst, nabij Ermelo. Daar besprak de lijsttrekker van de fusiepartij, K. Veling, het nieuwe idee met vertegenwoordigers van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en van VluchtelingenWerk. Volgens Veling reageerden zij duidelijk positief. „Het wordt ogenblikkelijk herkend, kennelijk zit er logica in.”
Het nieuwe plan sluit nauw aan bij ideeën die eerder door ChristenUnie-kamerlid Rouvoet zijn gelanceerd. Samen met het VVD-kamerlid Kamp pleitte hij er al eens voor om asielzoekers niet meer in het verre Westen op te vangen, maar in de regio waar zij vandaan komen. De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, zou volgens Rouvoet en Kamp financieel in staat moeten worden gesteld om de regionale opvang te regelen. Mocht de UNHCR bepaalde asielzoekers echt niet in de regio kunnen handhaven, pas dan moeten zij in bijvoorbeeld Europa opvang krijgen.
Veling kan zich vinden in dat idee. Hij benadrukt dat het noodzakelijk is de vluchtelingenproblematiek mondiaal aan te pakken. „Mensen die zijn gevlucht voor hun leven moeten we opvangen. Maar tegelijk moeten we beseffen dat we het vluchtelingenprobleem nooit in Nederland kunnen oplossen. Dat lukt niet van vandaag op morgen, maar het is wel de moeite waard om eraan te werken.”
Waarom wil u dat ieder land speciale verantwoordelijkheid voor een bepaalde regio gaat dragen?
„Op die manier vergroot je je kennis en inzicht in een specifieke regio. Het helpt je bij het beoordelen van de veiligheidssituatie in die regio. Bij het terugkeerbeleid blijkt dat van groot belang te zijn. Bovendien werkt het beter om 400 vluchtelingen uit één land op te vangen dan veertig uit tien landen.”
U pleit ook voor het onderbrengen van het asielbeleid bij Ontwikkelingssamenwerking?
„We moeten oog hebben voor de oorzaken van het vluchtelingenprobleem. Dat betekent dat het beleid samenhang moet hebben. Daarom moeten de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking de portefeuillehouders worden. Om het allemaal te kunnen betalen, moeten we het budget van Ontwikkelingssamenwerking op korte termijn verhogen van 0,8 tot 1 procent van het bruto nationaal product en op langere termijn zelfs tot 1,3 procent.”
Hebt u dat zo berekend?
„Nee, daar liggen geen berekeningen onder, het is een globale inschatting. We moeten beseffen dat opvang in de regio niet op een koopje kan. DeUNHCR heeft er veel geld voor nodig –die organisatie heeft wereldwijd minder te besteden dan wij nationaal aan het asielbeleid uitgeven– en bovendien moet het ruimhartig bieden van ontwikkelingssamenwerking wat ons betreft het sluitstuk worden van het regiobetrokken vluchtelingenbeleid.”
Hoe denkt u dat de ChristenUnie dat allemaal voor elkaar kan boksen?
„Dit is geen wild idee van een kleine partij in een klein landje in een uithoek van de wereld. Het past in een gedachtegang die elders herkenbaar is. Staatssecretaris Kalsbeek heeft ook al aangegeven dat ze dat idee van Rouvoet wil inbrengen tijdens internationale consultaties die over de vluchtelingenproblematiek gehouden zullen worden.”
Het VVD-kamerlid Kamp is al zover dat hij het vijftig jaar oude Vluchtelingenverdrag heeft afgeschreven.
„Dat is niet de lijn van de ChristenUnie. Zolang de omslag niet is gemaakt, is het onze missie om vluchtelingen een gastvrij onderdak te bieden. Voor mensen die alleen maar op zoek zijn naar een betere toekomst is immigratie in ons land echter onmogelijk, hoe wrang dat ook is.”