„Melk uitrijden vinden wij zelf ook triest”
Melk produceren voor 20 eurocent per liter terwijl de kostprijs het dubbele is? Dat houdt geen boer lang vol. „Natuurlijk vinden wij het diep triest om melk zomaar uit te rijden, maar we offeren nu voor onze toekomst.”
Sinds maanden voeren boeren actie tegen de lage handelsprijs van melk. Riolen, weilanden en akkers in Europa kleuren wit. Naar verwachting gaan de acties komende weken volop door. Tot Brussel luistert. In Frankrijk, Duitsland en België klinken de protesten het hardst. Belgische boeren sproeiden woensdag miljoenen liters melk over de akkers. Duitsers en Fransen spoelden deze week hun dagopbrengsten door het riool.Nederlandse melkveehouders grepen vrijdag naar het actiewapen en zijn voornemens dat komende week opnieuw te doen. Leden en niet-leden van de Dutch Dairyman Board (DDB) loosden vrijdagmiddag met 25 trekkers en gierwagens ruim 100.000 liter op een weiland in Monnickendam. Maandag zal dat „op veel grotere schaal” weer gebeuren, zegt de DDB; dan net over de grens met Duitsland, vlak bij Enschede.
Geert Kroes uit Persingen (Ooijpolder, bij Nijmegen) is zeker van plan er maandag bij te zijn. „Ja, met mijn melk.” Kroes is vicevoorzitter van de DDB, de melkveehoudersvakbond die behalve voor een hogere melkprijs nadrukkelijk pleit voor protectionisme in al het landbouwbeleid. Kroes melkt zelf 75 koeien, bij elkaar goed voor zo’n 540.000 kilo melk per jaar.
Waarom deze nogal omstreden vorm van actievoeren?
„We kunnen niet anders. Een Oostenrijkse krant zei het deze week zo: Als we niet vechten zijn we verloren. Bedenk dat we op elke melkkoe nu iedere dag 3,50 euro toeleggen. Voor een gemiddeld bedrijf is dat 85.000 euro per jaar. Dat houd je niet lang vol. We offeren deze melk voor onze toekomst.”
Wat moet Europa doen?
„De EU moet de boeren een productieverlaging opleggen, zodat de prijs kan stijgen. Nu slaat Europa de te veel geproduceerde melk in poedervorm op. Boeren betaalden vorig jaar nota bene 42 miljoen aan superheffing, evenveel als daarvoor in vier jaar. Komt die melk straks op de markt, dan drukt die de prijs wéér. Ook in de arme landen waar de melk heengaat, raakt de markt verstoord. Iedereen heeft er last van, daarom moet de productie rigoureus omlaag.”