Binnenland

OM: Onderzoek gifaffaire onmogelijk

Het functioneel parket van het openbaar ministerie heeft wel degelijk geprobeerd strafrechtelijk onderzoek te doen naar het dumpen van gif door het schip Probo Koala in Ivoorkust. Dat zei een woordvoerster van het functioneel parket donderdag.

ANP
18 September 2009 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 08:41

Greenpeace diende een beklag in tegen het OM bij het gerechtshof in Den Haag naar aanleiding van de giflozing. Een strafrechtelijk onderzoek bleek onmogelijk, omdat de lokale autoriteiten daarvoor geen informatie verschaften, aldus de woordvoerster van het parket.De milieuorganisatie meent dat het OM verzuimd heeft strafbare feiten, gepleegd in Ivoorkust, te vervolgen en diende een zogenoemde artikel-12-procedure in. Daarmee vraagt Greenpeace het gerechtshof om het OM opdracht te geven alsnog tot vervolging over te gaan. „We hebben pogingen gedaan, maar het bleek niet mogelijk”, aldus de woordvoerster.

Een dergelijke situatie is in eerste instantie de aangelegenheid van het land zelf. Het OM stelt de autoriteiten van Ivoorkust te hebben voorzien van informatie voor hun onderzoek.

Het OM wilde topman Claude Dauphin van Trafigura, het bedrijf dat het schip had gehuurd, vervolgen voor het leidinggeven aan de illegale uitvoer van afvalstoffen. Dauphin diende daartegen bezwaar in, wat de rechtbank gegrond verklaarde. Er volgde een aantal beroepsprocedures. De laatste stand van zaken is dat het OM in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad.

De gifdump in de havenstad Abidjan eiste zeker vijftien levens. Tienduizenden mensen werden ziek.

Greenpeace liet woensdag weten over nieuw bewijs te beschikken tegen Dauphin en enkele medewerkers van Trafigura. Daaruit zou blijken dat zij wisten dat er giftig afval op het schip aanwezig was en dat transport hiervan vanaf de EU naar andere landen verboden was. Het functioneel parket laat weten dit materiaal nog niet te hebben ontvangen, maar zeer benieuwd te zijn naar de inhoud.

Op 28 oktober heeft een regiezitting plaats in Amsterdam. Daarin komen alle zaken omtrent de Probo Koala aan bod, zoals die tegen afvalverwerker Amsterdam Port Services (APS), de kapitein van de boot, de gemeente Amsterdam en, als het doorgaat, ook de zaak tegen Dauphin. De inhoudelijke behandeling begint volgens de planning in de zomer van 2010.

Uit vragen die de Kamerleden Heerts en Samson aan de ministers van Justitie, VROM en Economische Zaken stelden, blijkt dat ook de PvdA wil dat het openbaar ministerie opnieuw onderzoek doet naar berichten dat de top van Trafigura wel degelijk wist dat het in 2006 gestorte afval in Ivoorkust giftig was.

Nederland wijst strengere wettelijke regels voor inspecties van afval aan boord van schepen af. Er komt ook geen apart fonds waaruit gespecialiseerde afvalverwerking kan worden voorgeschoten. Dat heeft de Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève donderdag gezegd. Zij reageerde op aanbevelingen van VN-rapporteur Okechukwu Ibeanu, die onderzoek deed naar de ramp met de Probo Koala.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer