Bordeelbezoek nekt politieke loopbaan vakbondsman
Bezoeken aan „instellingen waar dames meedrinken” op kosten van zijn eigen vakbond NSPV nekken de politieke carrière van de Belgische ex-politiechef Paul Van Keer. Donderdag lieten Van Keer en zijn partij N-VA, die ook sterk hamert op normen en waarden, weten dat hij zich niet langer kandidaat stelt voor een zetel in de Belgische Senaat.
Van Keer was tot vorig jaar voorzitter van de onafhankelijke politievakbond NSPV, met ruim 12.000 leden. Volgens de huidige voorzitter Van Hamme hield zijn voorganger er een erg ruime levensstijl op na, op kosten van de bond. Zo declareerde de vroegere politiebaas honderden bezoekjes aan dure restaurants, reed hij een wel erg riante bedrijfswagen en bezocht hij geregeld op kosten van de leden bordelen, hoewel Van Hamme die omschrijft als „instellingen waar dames meedrinken”.
Van Hamme diende woensdag daarom een klacht in tegen Van Keer, die volgens de nieuwe voorzitter ook moest opstappen wegens fraude met een eigen vakantiecentrum van de vakbond. Kort voor zijn vertrek maakte Van Keer echter al bekend zich kandidaat te stellen voor de kleine rechtse Vlaams-nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).
Hij kreeg de tweede plaats toebedeeld op de N-VA lijst voor de Senaatsverkiezingen van mei. Donderdag liet hij na het uitlekken van berichten over de tegen hem ingediende klacht echter weten meer tijd nodig te hebben voor zijn verdediging. Hij ziet daarom noodgedwongen af van een politieke loopbaan. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt dat onbekenden de N-VA in diskrediet willen brengen.
De N-VA is de vroegere rechtervleugel van de vorig jaar uiteengespatte gematigd Vlaams-nationalistische Volksunie. De partij streeft evenals het extreemrechtse Vlaams Blok naar een onafhankelijk Vlaanderen, maar verzet zich niet tegen de aanwezigheid van buitenlanders.
De partij hoopt niet al te extreme Blok-kiezers terug te winnen, om de kiesdrempel van 5 procent te halen. Mede daarom zet de N-VA sterk in op normen en waarden. Een vroegere politieman en voorzitter van een politiebond die het daar kennelijk wat minder nauw mee neemt, past niet in dat profiel.
Overigens zit de kleine partij nog met een ander levensgroot probleem. Twee vooraanstaande leden in Antwerpen pleitten woensdag in een krantenartikel onomwonden voor samenwerking met het Blok, hetgeen de N-VA niet aantrekkelijk maakt voor de gevestigde partijen in België.