Economie

Glastuinbouw bespaart weinig energie

Energiebesparing in de glastuinbouw levert weinig resultaat op. Dit staat in het rapport Effectiviteit energiebesparingsbeleid in de glastuinbouw dat de Algemene Rekenkamer donderdag heeft gepubliceerd.

ANP
6 February 2003 14:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Volgens de Algemene Rekenkamer gebruiken glastuinbouwbedrijven fiscale maatregelen die investeringen in energiebesparende technieken stimuleren volop, maar gaan deze bedrijven daardoor niet zuiniger met energie om.

Van de energiebesparende technieken die glastuinbouwbedrijven gebruiken, zoals klimaatcomputers, warmtebuffers en gevelisolatie, leidt bovendien alleen het gebruik van zogenoemde restwarmte tot aantoonbare energiebesparing. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij elektriciteitsproductiebedrijven en in de industrie, die vervolgens voor ander gebruik wordt aangewend. In de glastuinbouw kan volgens de Rekenkamer door gebruik van restwarmte het energiegebruik met 4 procent worden teruggebracht.

Ook andere manieren om energie te besparen worden volgens de Algemene Rekenkamer niet volledig door de tuinders benut. Het beleid van de overheid moet daarom niet alleen gericht zijn op investeren in energiebesparende technieken, maar ook op het gebruik en het gedrag van de tuinders, aldus het rapport.

De Algemene Rekenkamer concludeert ook dat bedrijven die kassen van moderner glas hebben zuiniger met energie omgaan. Het energiegebruik per eenheid product wordt hiermee met 7 procent verminderd.

Het beleid van de overheid is gericht op de ontwikkeling van nieuwe glastuinbouwlocaties die zowel modern glas als restwarmte gebruiken. Deze locaties komen echter pas op langere termijn voorhanden door beperkte ruimte en een lange voorbereidingstijd.

Fiscale maatregelen zullen volgens staatssecretaris Van Geel (VROM) niet tot een lager energiegebruik per product leiden, zo laat hij in een reactie weten. De Algemene Rekenkamer is van oordeel dat de inzet van van fiscale maatregelen wel tot meer energiebesparing zou moeten leiden.

De glastuinbouw is de belangrijkste energiegebruiker binnen de landbouwsector en zorgt voor 80 procent van de CO2-uitstoot van de hele landbouwsector. In 2000 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen door de glastuinbouw ruim 10 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland.

Voorzitter Hoogervorst van de LTO Glastuinbouw wijst met de beschuldigende vinger naar de overheid. Wat glastuinders aan de ene kant bereiken met investeringen in energiebesparing, doet de overheid aan de andere kant teniet, zei hij donderdag in een reactie. „Het moet afgelopen zijn met tegenstrijdig beleid waardoor het effect van energiebesparing verdampt.” Als voorbeelden van slecht beleid noemt hij de ellenlange procedures bij de herindeling van kassengebieden en regels van de overheid die niet goed op elkaar afgestemd zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer