Economie

Brussel helpt boze boeren

STRAATSBURG (ANP) – Brussel komt de melkveehouders iets tegemoet. EU–commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft donderdag in het Europarlement voorgesteld dat de boeren, die last hebben van zeer lage prijzen voor hun melk, iets minder superheffing hoeven te betalen. De superheffing is een soort boete die moet worden betaald als boeren meer melk afleveren dan het nationale quotum toestaat.

17 September 2009 14:33Gewijzigd op 14 November 2020 08:41
Boze boeren voeren al maandenlang acties tegen de lage handelsprijs van melk. Woensdag is in België nog 6 miljoen liter melk uitgestrooid. De boeren krijgen circa 20 cent per liter, terwijl ze zeggen minstens 40 cent nodig te hebben. De prijzen zijn zo ge
Boze boeren voeren al maandenlang acties tegen de lage handelsprijs van melk. Woensdag is in België nog 6 miljoen liter melk uitgestrooid. De boeren krijgen circa 20 cent per liter, terwijl ze zeggen minstens 40 cent nodig te hebben. De prijzen zijn zo ge

De EU–commissaris stelt dat opgekochte quota in de zogeheten nationale reserve niet meer hoeven mee te tellen bij de berekening van de superheffing. Het uitgespaarde geld mag worden gebruikt voor herstructurering.Landbouworganisatie LTO Nederland verwacht niet dat de Nederlandse overheid meewerkt aan dit plan. Volgens LTO hebben Nederlandse boeren geen baat bij het plan door een addertje onder het gras. Daardoor zou Nederland zelfs meer superheffing moeten betalen in plaats van minder. Het ministerie van Landbouw heeft nog niet gereageerd.

Boze boeren voeren al maandenlang acties tegen de lage handelsprijs van melk. Woensdag is in België nog 6 miljoen liter melk uitgestrooid. De boeren krijgen circa 20 cent per liter, terwijl ze zeggen minstens 40 cent nodig te hebben. De prijzen zijn zo gedaald door de fors lagere vraag naar melk en kaas.

Om de boeren te helpen, heeft de Europese Commissie de afgelopen maanden al veel melk opgekocht voor opslag. Ook laat Brussel meer schoolmelk uitdelen en mag de nationale overheid meer staatssteun geven aan boeren.

Het Europees Parlement vroeg de Europese Commissie donderdag om nog veel meer te doen voor de melkveehouders. „Als er nu geen drastische maatregelen worden genomen, dan is de tijd van ’melk is goed voor elk’ voorgoed voorbij. Heel veel melkveehouders en hun gezinnen raken dan aan de bedelstaf", stelde Europarlementslid Kartika Liotard (SP).

De EU–commissaris zegde nog wel toe dat ze een werkgroep laat zoeken naar betere contracten tussen boeren en zuivelindustrie. Commissaris Fischer Boel wees er tenslotte op dat de nieuwste gegevens erop wijzen dat de zuivelprijzen beginnen te herstellen. De handelsprijs voor melk is in een maand met 2 procent gestegen. Voor kaas is dat ruim 5 procent, aldus de Europese Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer