Binnenland

Coffeeshops voegen zich naar nieuw drugsbeleid

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL (ANP) – De coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal hebben zich op de eerste dag van het nieuwe softdrugsbeleid in beide steden gevoegd naar de nieuwe regels. Zeven van de acht coffeeshops hielden na overleg met hun advocaat de deuren gesloten. Coffeeshop Azul in Roosendaal ging wel open, maar beperkte zich tot de verkoop van koffie en andere versnaperingen.

16 September 2009 19:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:41

Op advies van advocaat Harrie Nieland gingen de zes coffeeshops die hij bijstaat niet open. Volgens de raadsman willen de coffeeshops geen paniekvoetbal spelen en rustig de tijd nemen om de mogelijke vervolgstappen goed te onderzoeken.In beide steden was veel politie op de been om erop toe te zien dat de beëindiging van het gedoogbeleid wordt nageleefd. De Nederlandse politie kreeg daarbij steun van ongeveer twintig Belgische collega’s, die tot en met zondag hun collega’s in beide Brabantse steden ondersteunen. De agenten proberen de drugstoeristen terug te sturen. Ze helpen ook om illegale verkooppunten te bestrijden. Aan het eind van woensdagmiddag hadden de agenten in beide steden in totaal enkele honderden drugstoeristen aangesproken en weer huiswaarts gestuurd.

De Roosendaalse burgemeester Michel Marijnen reageerde blij dat de coffeeshophouders zich aan het nieuwe drugsbeleid hebben gehouden. Hij prees de rustige sfeer waarin alles zich had voltrokken. Marijnen waarschuwde wel dat de politie de komende tijd extra zal controleren om te voorkomen dat de drugshandel de illegaliteit induikt.

Coffeeshophouders in Etten–Leur en Breda zeiden woensdagmiddag nog niets van een extra toestroom van drugstoeristen te hebben gemerkt als gevolg van de sluitingen in de buurgemeenten. Breda en Etten–Leur zijn al wel begonnen met metingen om een eventuele extra stroom van drugstoeristen in beeld te brengen.

In de steden Bergen op Zoom en Roosendaal is vanaf woensdag het gedoogbeleid beëindigd. Coffeeshops binnen de gemeentegrenzen mogen geen softdrugs meer verkopen. Doen zij dat wel dan riskeren zij, na een schriftelijke waarschuwing, een sluiting van vijf jaar. Coffeeshops in beide steden trekken wekelijks 25.000, voornamelijk Belgische, drugstoeristen die voor veel overlast zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer