Binnenland

Thuiszorg Rotterdam in de fout

De Stichting Thuiszorg Rotterdam (STR) heeft publiek geld gebruikt voor doeleinden waarvoor dat niet was bestemd. Het zou gaan om een bedrag van zeker 450.000 euro, zo blijkt uit onderzoek van het College Toezicht Zorgverzekeringen (CTZ). Algemeen directeur J. Knipscheer van STR reageert verbolgen op de aantijgingen.

Van onze correspondent
6 February 2003 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Het CTZ heeft op verzoek van staatssecretaris C. Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een nader onderzoek ingesteld naar de Rotterdamse thuiszorginstelling, die verleden jaar negatief in de publiciteit kwam. Het CTZ heeft signalen ontvangen dat dit soort zaken ook elders speelt. Ross heeft daarom besloten hiernaar onderzoek te laten doen.

Volgens het CTZ heeft Thuiszorg Rotterdam, dat met een jaaromzet van 100 miljoen euro een van de grootste thuiszorginstellingen in de Nederland is, zeker 450.000 euro aan geld uit de pot van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) laten weglekken naar commerciële activiteiten, zonder daarover het zorgkantoor als toezichthouder voldoende te informeren. De activiteiten, die buiten de jaarrekening zijn gehouden, betreffen een conglomeraat van elf stichtingen en bv’s, een uitzendbureau en een automatiseringsbedrijf.

Eerder had het accountantsbureau Deloitte & Touche, dat vorig jaar een onderzoek had ingesteld naar de STR, geconcludeerd dat er geen sprake was van weglekken van AWBZ-geld. Het CTZ, dat zich baseert op hetzelfde onderzoek van Deloitte & Touche, deelt die mening niet.

Het CTZ vindt dat de informatie die de thuiszorginstelling heeft verschaft onvolledig was. Het zorgkantoor Rotterdam, dat thuiszorgcontracten afsluit, had wel wat kritischer mogen zijn.

Algemeen directeur J. Knipscheer van Thuiszorg Rotterdam reageert verbolgen over de aantijgingen van het CTZ. „Er is van misbruik van zorggelden, waarover de staatssecretaris in haar brief aan de Kamer schrijft, niets gebleken”, zegt hij. Knipscheer is eveneens verbaasd dat het CTZ niet bij hem langs is geweest om de boeken in te zien. „Als men dat had gedaan, had men kunnen zien dat al het geld dat hier binnenkomt aan de zorg wordt besteed en niet aan andere doelen. Van alle thuiszorginstellingen in Nederland heeft Rotterdam de kortste wachtlijsten”, aldus Knipscheer.

Na een soortgelijke affaire die eind jaren negentig in Zwolle speelde, werden voorschriften voor transparantie en verantwoording aangekondigd. Thuiszorg Rotterdam achtte zich daar kennelijk niet aan gebonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer