VS willen dat N-Korea kerncentrale stillegt
Tot verontrusting van de Verenigde Staten heeft Noord-Korea woensdag laten weten dat het land weer elektriciteit opwekt met zijn kerncentrale. Het staatspersbureau KCNA verspreidde het bericht dat het land de „nucleaire installaties in het normale ritme in gebruik heeft om elektriciteit te produceren.”
Het gaat uitsluitend om vreedzaam gebruik van kernenergie, zo beklemtoonde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang via het persbureau. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington riep Noord-Korea op de kerncentrale weer stil te leggen. Hij wilde overigens niet zeggen of de Amerikaanse inlichtingendiensten konden bevestigen dat Pyongyang inderdaad weer kernstroom opwekt.
Noord-Korea is in conflict met onder meer de VS over zijn nucleaire programma. De regering in Pyongyang stelt dat de VS geen diplomatieke oplossing willen zoeken, maar oorlogsvoorbereidingen treffen. Lokale media hebben woensdag in Pyongyang gemeld dat „volk en strijdkrachten maatregelen nemen voor zelfverdediging.”
Kranten in de VS hebben recent geschreven dat de Amerikaanse marine een extra vliegdekschip naar de regio zou sturen en dat er meer Amerikaanse militairen in Zuid-Korea worden gelegerd. Daar zijn al 37.000 Amerikanen onder de wapenen.
Noord-Korea kreeg eerder Amerikaanse olie in ruil voor de vermindering van de omvang van het eigen kernenergieprogramma. Dan zou het geen kernwapens kunnen maken. Het land is de afspraken volgens Washington niet nagekomen en is in het geheim doorgegaan met zijn kernwapenprogramma. De olieleverantie is daarop gestaakt.
De Noord-Koreaanse woordvoerder zei te verwachten dat de VN-Veiligheidsraad de VS op de vingers zal tikken als Washington het nucleaire conflict voor de raad brengt. Pyongyang ziet het conflict als een zaak tussen Noord-Korea en de VS en wijst bemoeienis van andere landen af.
Ondanks het conflict over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma hebben Noord- en Zuid-Korea woensdag de eerste grensoverschrijdende wegverbinding geopend sinds de Korea-oorlog (1950-’53). Een groep vertegenwoordigers van het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven en de overheid stak woensdag met bussen de grens over.
Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging gaat het om een tweedaagse test van de wegverbinding, die leidt naar het Kumgang-gebergte aan de Noord-Koreaanse oostkust. Nog voor het einde van deze maand zullen de eerste Zuid-Koreaanse toeristen het gebergte in Noord-Korea bezoeken, dat sinds 1998 alleen via cruises toegankelijk was. Beide landen hebben aangegeven dat zij ook de spoorverbinding willen herstellen.