Kerken Oud-Beijerland hebben piepkleine dubbelgangers
Bestebreur (64) uit Oud-Beijerland maakt schaalmodellen. Van huizen, molens, kerken, winkels. Onlangs rondde hij een miniatuur af van de hersteld hervormde kerk in Oud-Beijerland.
Op een gegeven moment moest zijn project een tijdje in de kast. Bestebreur, die een tekening had gekregen via de architect, bouwde harder dan de aannemer. „Ik was toe aan de steentjes en het orgel, maar bij de echte bouw waren ze nog niet zover.”Eerder maakte Bestebreur al de Grote Kerk uit Oud-Beijerland. Voor de tweede keer, want een eerste versie brandde af. „Alles zit erop en eraan, de glas-in-loodraampjes, de preekstoel, het doopvont. De klok luidt.” In dat bouwwerk stak hij zo’n 3000 uur. Van het hersteld hervormde kerkmodel kan hij het aantal uren nog niet verklappen. Dat is iets waar hij ooit nog een prijsvraag aan wil koppelen.
Het materaal dat geschikt is voor modelbouwwerk komt overal vandaan. De basis is van hout. Voor kerkbanken gebruikte Bestebreur bijvoorbeeld houten lamellen. De pijpen van het orgel zijn in werkelijkheid rietjes. Het dak is van schuurpapier.
Verkopen doet Bestebreur zijn bouwwerken niet. Hij neemt ze mee naar beurzen en tentoonstellingen. En naar de Boerendag bijvoorbeeld, die om het jaar wordt gehouden in Klaaswaal, dit jaar op 26 september. Het is een landbouwdag waarbij Klaaswaal in het teken staat van het boerenlandleven. In het centrum wordt een braderie gehouden.