Nieuwe vorm van bankfraude
Een nieuwe vorm van bankfraude maakt het mogelijk ongezien geld van bankrekeningen te halen.
Fraudeurs laten zich buiten de rekeninghouder om machtigen voor een bestaande rekening en halen met een tweede bankpas het geld van de bank. Een onbekend aantal rekeningen is al op die manier geplunderd.
In Amsterdam is aangifte gedaan van „een aantal zaken”, aldus de politie gisteren. Het betreft in alle gevallen klanten van de Postbank. Hoe groot het aantal zaken is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Het aantal fraudes is volgens hem vooralsnog geen reden een grootscheeps onderzoek te starten. De politie weet niet of er medewerkers van de Postbank betrokken zijn bij de fraude.
Een klant van de Postbank is door de nieuwe truc beroofd van duizenden euro’s. Zonder dat hij het wist, machtigden onbekenden zichzelf voor zijn rekening en namen ze vervolgens met de tweede pas 23.000 euro op.
Volgens de Postbank gaat het om een incident. Wel is het de afgelopen tijd vaker voorgekomen. „Het gaat nu om een enkel geval, maar we hebben er wel vaker mee te maken gehad”, aldus een woordvoerster van de Postbank. „Het is echter geen bende die op deze manier structureel fraudeert.” Hoe vaak deze vorm van bankfraude voorkomt, wilde ze niet zeggen. Ook over de schade doet de Postbank geen mededelingen.
De bank heeft aangifte gedaan bij de politie. De ontdekking van de fraude was voor de Postbank reden om de procedures aan te scherpen. Zo wordt bij identificatie beter gelet op de documenten die daarvoor worden gebruikt. Voor het aanvragen van een zogeheten en/of-rekening bij de Postbank moet een rekeninghouder een tweede persoon via een formulier machtigen. Daarna verstuurt de bank per post een nieuwe pas en, los van de pas, de bijbehorende pincode.
„Zonder medewerking van de rekeninghouder een tweede pas aanvragen vereist dus nogal wat, vooral de mogelijkheid om de post te onderscheppen”, aldus de woordvoerster. „Een huisgenoot in een studentenhuis zou bijvoorbeeld makkelijk post weg kunnen kapen.”