Politiek

Slechtste en beste

Wie de gedragingen van de Nederlandse politici maar enigszins volgt, heeft ook wel een mening over zijn of haar optreden. Sommigen hebben zelfs een mening zonder dat ze de politici volgen.

Redactie: Gerard Vroegindeweij
14 September 2009 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 08:39
Beste minister. Foto ANP
Beste minister. Foto ANP

Maar wat vinden de Kamerleden nu van zichzelf en van het optreden van de ministers van het kabinet-Balkenende IV? De Kamerleden kunnen het als geen ander weten. Ze gaan dagelijks met elkaar om.Weekblad Vrij Nederland deed een onderzoek onder Kamerleden. De resultaten zijn opmerkelijk te noemen. Bij de uitslagen moet wel in ogenschouw worden genomen dat politici ook maar mensen zijn en dat ze via hun voorkeuren soms ook partijpolitieke overwegingen een rol laten spelen.

Om maar met het slechte nieuws te beginnen. Minister Van Middelkoop van Defensie (ChristenUnie) prijkt boven aan het lijstje van slechte ministers. Hij wordt gevolgd door Cramer van VROM (PvdA), Van der Hoeven van Economische Zaken (CDA), Rouvoet voor Jeugd en Gezin (ChristenUnie) en Plasterk van Onderwijs (PvdA).

De Kamerleden zien Hirsch Ballin van Justitie (CDA) als de beste minister. Hij wordt gevolgd door Bos van Financiën (PvdA), Eurlings van Verkeer en Waterstaat (CDA), Ter Horst van Binnenlandse Zaken (PvdA) en premier Balkenende (CDA).

In de enquête noemen de Kamerleden hun TON-collega Verdonk als slechtste Kamerlid. Ze wordt gevolgd door Graus (PVV), Kant (SP), Agema (PVV) en Wilders (PVV). D66-fractievoorzitter Pechtold wordt door zijn collega’s genoemd als beste Kamerlid. Hij wordt gevolgd door SGP-fractievoorzitter Van der Vlies, GroenLinksfractievoorzitter Halsema, Van der Staaij (SGP) en Vendrik (GroenLinks).

Blog

Bloggen, hyven en twitteren, Tweede Kamerleden doen er volop aan mee. In het ongunstigste geval om er kiezers mee te winnen, in het gunstigste geval om verantwoording af te leggen van hun handelen.

Tot die tweede categorie hoort ongetwijfeld de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Slob. Volgens zijn voorlichter Sjirk Kuijper is hij de trouwste blogger van het Binnenhof. Op 3 februari 2002 was hij het eerste Kamerlid dat ging bloggen „en doet dat nog altijd met ijzeren regelmaat.”

De ChristenUniefractie presenteerde vorige week een nieuw fenomeen: een dagverse fractieblog. Dagelijks, behalve op de rustdag, publiceert een van de zes Kamerleden (doorgaans) aan het begin van de avond een weblog waarin hij of zij gedachten over de dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen de vrije loop laat. Via een banner op ChristenUnie.nl zijn de belevenissen van de Kamerleden te volgen.

Slob blijft op zaterdag zijn dagboek publiceren. Om de aandacht van de lezer te trekken, maakte hij vorige week onder ander kritische opmerkingen over de communicatiestrategie van de minister van Economische Zaken. Zeer tegen de zin van de CU in maakte Van der Hoeven vorige week tijdens een werkbezoek in China bekend dat ze de invoering van de aangescherpte Winkeltijdenwet met een jaar uitstelt. In zijn weblog hekelt Slob de uitlating van de minister dat de Kamerleden slecht hebben gelezen en dat het genuanceerder ligt. „Jammer van die onnodige ophef. Wie zit daar nu op te wachten? Ik heb het in ieder geval niet gezocht. Met slecht lezen van onze kant heeft het weinig te maken. Er was echt geen woord Chinees bij.”

GV

Op waarde geschat

De Amerikaanse president is bijzonder te spreken over de Nederlandse inbreng in het financieel-economische debat van de achterliggende maanden. Dat is althans de indruk die prins Willem-Alexander en prinses Máxima volgens diverse media zouden hebben overgehouden aan hun korte thee­visite vorige week bij de Obama’s thuis.

En omdat Obama aan de Nederlandse deelname in de ‘après-crisisdiscussie’ zo veel waarde hecht, is hij er, aldus de kroonprins vanmorgen in De Telegraaf, daarom „absoluut voorstander” van dat Nederland bij de G20, de club van twintig belangrijkste geïndustrialiseerde landen, betrokken blijft.

Wat de Amerikaanse president betreft, krijgt Nederland een meer permanente rol in het prestigieuze orgaan. Obama zegde zelfs toe zich hier persoonlijk hard voor te gaan maken.

Overzeese waardering kan natuurlijk niet vaak genoeg worden gehoord. Ook de lofuitingen van Obama over ons –destijds zwaarbevochte– zorgstelsel en de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan strelen de Hollandse trots. Opmerkingen van minister Bos van Financiën van vorige week plaatsen de pluimen van Obama echter toch in een ietwat ander kader.

Tijdens een overleg in de Tweede Kamer liet de PvdA-bewindsman zich ontvallen dat het vooral de door Nederland aan het aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toegezegde 12,4 miljard euro aan extra financiële garanties zijn geweest die ons land een plek hebben bezorgd aan de G20-tafel, later deze maand in de Amerikaanse stad Pittsburgh, waar Nederland normaal gesproken natuurlijk nooit mag aanschuiven.

Bos noemde de miljardencheque „een ticket” voor de uitnodiging voor de top, waar naar verwachting belangrijke beslissingen over het bestrijden van de wereldwijde economische crisis zullen worden genomen. Waarop GroenLinks-Kamerlid Vendrik schamperde: „Het kost een paar miljard, maar dan heb je ook wat.”

MtB

Agenda

Morgen is het Prinsjesdag, dan presenteert de regering de begroting voor volgend jaar. Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen in hoofdlijnen over de voor­nemens

Uitspraak van de week

„De financiële sector lijkt een alzheimerpatiënt die de crisis al is vergeten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer