„Verwarming in kerk graadje lager spaart milieu”
De verwarming in de kerk een graadje lager zetten, overstappen op groene stroom en niet-chloorgebleekt kringlooptoiletpapier gebruiken. Met simpele maatregelen kunnen kerken de milieubelasting van hun activiteiten verminderen.
Dat is de boodschap van een brochure die De Kleine Aarde, centrum voor ”duurzame leefstijl” in Boxtel, heeft geschreven in opdracht van de Remonstrantse Broederschap. De organisatie heeft daarin de zogeheten Mondiale Voetafdruk, een model om het verbruik van een individu te meten, toegesneden op kerken. Die kunnen daardoor meewerken aan een „duurzame en rechtvaardige wereld.”
De auteurs van De Kerk & de Mondiale Voetafdruk wijzen erop dat het snel went als de verwarming een graadje lager staat. Dat levert bovendien een besparing van ongeveer 7 procent op het verbruik op. Kerken kunnen ook „zonder comfortverlies” veel energie besparen als ze de verwarming een kwartier of half uur voor het einde van een activiteit uitzetten.
De Kleine Aarde adviseert de faciliteiten van de kerk voor meer activiteiten te gebruiken, zoals concerten en lezingen. De voorzieningen worden dan optimaler benut, waardoor de ’voetafdruk’ per kerkbezoek afneemt. Ook kunnen kerken op het elektriciteitsverbruik besparen door bijvoorbeeld spaarlampen en goede lichtarmaturen te gebruiken en de stand-by knopjes van de geluidsinstallatie uit te schakelen.
De Mondiale Voetafdruk drukt officieel de oppervlakte vruchtbare aarde uit die nodig is om in de levensstijl van een persoon te voorzien. Het model is ontwikkeld om het duurzaamheidsvraagstuk in begrijpelijke taal en beelden te tonen.