Zwakbegaafden naar cel in Veenhuizen
In een oude gevangenis in Veenhuizen (Drenthe) worden eind dit jaar dertig delinquenten met een verstandelijke handicap behandeld.
Dat zei een woordvoerster van de GGZ Drenthe zaterdag. Volgens haar gaat het hier om mensen uit Amsterdam en Rotterdam met psychiatrische, sociale, emotionele, verslavings- en gedragsproblematiek. Het betreft kwetsbare mensen die een specifieke behandeling behoeven, die veelal ontbreekt in de reguliere zorg. De mensen worden met een rechterlijke machtiging gedwongen opgenomen.Volgens de woordvoerster is deze groep na vele mislukte vormen van hulpverlening met justitie in aanraking gekomen. „Dit zijn mensen die gemakkelijk voor het karretje zijn te spannen. Ze lopen snel tegen de lamp”, aldus de woordvoerster. Uiteindelijk worden deze mensen veelal met een ‘veelplegersmaatregel’ gedurende twee jaar opgesloten. Tijdens deze detentie bestaat er voor hen geen passende zorg, zodat er na terugkeer in de samenleving al snel opnieuw problemen ontstaan.
Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, krijgen deze mensen nu een behandeling in een gesloten kliniek. „Deze ruimte kunnen wij van justitie huren. Een optimale locatie, waarbij veiligheid voor patiënt, medewerker en omgeving gewaarborgd zijn”, lichtte de woordvoerster toe. GGZ Drenthe heeft voor deze doelgroep een speciaal behandelprogramma ontwikkeld, dat twee tot drie jaar gaat duren. Ervaringen van de Psychiatrische Polikliniek Gehandicapten in Assen en van Duurzaam Verblijf (voor drugsverslaafden met een psychiatrische problematiek) in Beilen spelen in dit programma een grote rol.