Balkenende op pad voor crisiswet
„Het is jammer als plannen door slepende procedures in de versukkeling dreigen te komen. We zijn veel te lang bezig om zaken te realiseren. Daar moeten we van af.” Dat zei minister-president Balkenende gisteren tijdens zijn bliksembezoek aan een aantal projecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de voormalige millitaire verdedigingslinie.
De premier deed dat in het kader van de Crisis- en herstelwet, die vandaag in de ministerraad zou worden besproken.’s Morgens maakt Balkenende een uitstapje naar een bouwput in Utrecht waar het nieuwe muziekcentrum Vredenburg moet verrijzen. De premier kwalificeert de vertraging bij de bouw van het stationsgebied als „waanzin.”
De ”crisiswet” moet in totaal 58 projecten op gang helpen doordat regels worden versoepeld en procedures versneld. Dat moet banen opleveren: in Utrecht zou het gaan om 1000 tot 1500 arbeidsplaatsen. „En die mogen niet door onnodige regeltjes verloren gaan”, zegt Balkenende later die middag nog.
De premier zet zijn rondreis voort met bezoekjes aan de Hollandse Waterlinie. Dat brengt het gezelschap van de Plofsluis in Nieuwegein, waar een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt aangelegd, via Fort Honswijk en de idyllische Diefdijk naar Vuren.
Daar maakt het gezelschap, met gedeputeerden uit Utrecht en Gelderland en een aantal burgemeesters, een boottocht over de Waal. De reis voert naar het Munnikenland, het gebied rond Slot Loevestein. Daar wordt de verlegging van de dijk gecombineerd met natuurontwikkeling en met de verbetering van onderdelen uit de waterlinie, zoals forten en dijken.
Balkenende laat zich in de kajuit van de Gorinchem X, als blusboot en veerboot het paradepaardje van de veerdienst, uitvoerig bijpraten over het project.
Als de kapitein van de ”tien” de gashendel open trekt, verschijnt Balkenende aan dek. Met Loevestein in zicht jaagt de boot over het water. De hekgolf achter het schip neemt indrukwekkende vormen aan en de begeleidende politieboot laat zich verleiden tot een wedstrijdje op de Waal. Op Fort Vuren laat de premier zich rondleiden door bedrijfsleider Ben Spee. Rijk en provincie stoppen zo’n 4,5 miljoen euro in de restauratie van het fort om verzakking tegen te gaan. „De grond is in beweging”, legt Spee uit. Via de crisiswet kan het werk versneld worden opgepakt. „Maar het regelen van de vergunningen is een crime”, klaagt Spee. Balkenende is het met hem eens: „De juridisering is enorm. Dat soort zaken kunnen we ons niet permitteren.”
Bij de afsluitende borrel op een terras botst een serveerster tegen Balkenende. Het maatpak van de premier komt onder de vers uitgeperste jus d’orange te zitten. Voor de serveerster –hooguit een jaar of achttien– is de lol er af. De tranen zitten dichtbij. Balkenende tilt er niet al te zwaar aan. Met een joviale armzwaai en een schoon jasje neemt hij even later afscheid.