Hightech positief over toekomst
Nederlandse producenten van hightechsystemen verwachten na de recessie snel te kunnen herstellen.
Groei komt vooral uit nieuwe markten, zoals China, India en het Midden-Oosten, blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het High Tech Systems Platform onder twintig grote technologiebedrijven in Nederland.De ondervraagde bedrijven, allemaal lid van het platform, zagen eind vorig jaar door het inzakken van de wereldeconomie de vraag sterk terugvallen. Gemiddeld ging het om een daling van 15 procent, maar er waren ook uitschieters van 50 procent.
In 2010 voorzien ze echter een begin van het herstel, gevolgd door forse groei in de jaren erna.
De totale omzet van de groep komt naar verwachting over vijf jaar uit op 34 miljard euro. In 2008 bedroegen de gezamenlijke inkomsten nog 28 miljard euro.
„Het is voor de bedrijven heel belangrijk geweest dat zij zich vroegtijdig hebben gericht op nieuwe markten zoals China, India en het Midden-Oosten”, zegt directeur Math de Vaan van het hightechplatform. „Dergelijke landen hebben vaak de technologie nog niet in handen die ze willen gebruiken voor grote projecten.”
Zo’n 70 procent van de bedrijven verwacht na de recessie marktaandeel te winnen. Doordat de overheid werkgelegenheid behield met maatregelen om kenniswerkers in dienst te houden, konden de ondernemingen blijven innoveren.
Ook de invoering van deeltijd-WW droeg bij, al klaagden bedrijven dat deze maatregel „erg laat” werd ingevoerd en „bureaucratisch” is.
Veel bedrijven maken daarom ook geen gebruik van de regeling, aldus De Vaan.
Onder de leden van het High Tech Systems Platform zijn bekende namen zoals ASML (chipmachines), Thales (geavanceerde defensieproducten) en Vanderlande Industries (automatiseringssystemen). Philips is lid via zijn divisie medische systemen.
ASML liet donderdag zelf weten dat de chipmarkt duidelijk weer aantrekt. De omzetverwachting voor het derde kwartaal is daarom verhoogd. De producent van chipmachines ASML ziet in enkele sectoren de markt aantrekken.
„De hele chipsector trekt weer aan. De aan het begin van dit jaar afgegeven verwachtingen over de markt bleken somberder dan nodig”, aldus een woordvoerder.
Het positieve nieuws van onder meer ASML zorgde in heel Europa voor een opleving van de technologiesector op de effectenbeurzen.
ASML won 6 procent. De Finse mobieltjesfabrikant Nokia, wiens chipbestellingen goed zijn voor een vijfde van de omzet van Texas Instruments, steeg 1,6 procent.
Ook de chipproducenten STMicroelectronics en Infineon en het Britse technologiebedrijf ARM Holdings profiteerden met winsten tot 3 procent.