Uganda pakt kopstuk LRA op
Ugandese militairen hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek een leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) gevangengenomen. Okot Atiak zou onder meer een leidende rol hebben gespeeld bij de moord op 250 burgers in een dorp in het noorden van Uganda in 1995.
Een Ugandese militaire woordvoerder zei dat Atiak is aangehouden tijdens een campagne van Ugandese militairen in het zuidoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Het LRA-kopstuk zou de Ugandese troepen in het veld nu inlichtingen over de rebellen verschaffen.Eerder deze week erkende Uganda dat militairen de grens van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn overgestoken om jacht te maken op het LRA. In 2005 hebben LRA-rebellen hun bases in Noord-Uganda verlaten en vervolgens kampen opgezet in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De in 1987 opgerichte LRA wordt beschouwd als een van de gewelddadigste guerrillagroepen ter wereld.
De rebellen proberen een eigen staat te stichten die is gebaseerd op de Tien Geboden uit de Bijbel. Hun leider Joseph Kony en twee andere kopstukken van de groepering worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder verkrachtingen, ontvoeringen, moorden en het inzetten van kindsoldaten.
De Ugandese regering heeft met praten gepoogd de gruwelen te stoppen en Kony tot een akkoord te bewegen. Hij tekent dat echter niet. Zo eist Kony dat het strafhof eerst de zaak tegen hem opgeeft. Van september tot maart voerden de legers van Congo en Uganda met steun van Sudan een grootschalige militaire operatie uit tegen de rebellen, maar zonder succes. Sindsdien zijn vredesgesprekken gestaakt en hebben de rebellen hun aanvallen op burgers opgevoerd, met name in de CAR.
De rebellen komen oorspronkelijk uit het noorden van Uganda en trekken al twintig jaar ten strijde tegen de Ugandese regering. Het LRA is berucht om zijn gebruik van kindsoldaten en het verminken en verkrachten van burgers. De rebellen zijn de tegenaanvallen van het regeringsleger ontvlucht en houden zich tegenwoordig schuil in buurlanden als Sudan en Congo.
Aanhangers van de leider van de grootste etnische groep in Uganda zijn donderdag in de hoofdstad Kampala slaags geraakt met de politie. Zeven burgers kwamen daarbij om het leven. Dat heeft een fotograaf van Associated Press gemeld.
De ongeregeldheden begonnen toen het een vertegenwoordiger van de traditionele leider van de Buganda, de grootste etnische groep in Uganda, werd verboden naar een regio ten noordoosten van de hoofdstad te reizen, waar de man zaterdag een politieke bijeenkomst wilde houden. Aanhangers van de man gooiden daarop met stenen en raakten slaags met politiemensen en militairen. De Buganda zijn voorstander van een federaal systeem waarmee de macht van hun leider wordt vergroot. De centrale regering probeert dit echter te verhinderen.