Politiek

Albayrak: Geen gedwongen ontslag in bajes

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Albayrak (Justitie) denkt dat de reorganisatie in het gevangeniswezen niet hoeft te leiden tot gedwongen ontslagen. Veel medewerkers die moeten vertrekken, zullen volgens haar een andere baan vinden.

10 September 2009 18:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:38
DEN HAAG - De reorganisatie in het gevangeniswezen hoeft niet tot gedwongen ontslagen te leiden volgens staatssecretaris Albayrak. Foto ANP
DEN HAAG - De reorganisatie in het gevangeniswezen hoeft niet tot gedwongen ontslagen te leiden volgens staatssecretaris Albayrak. Foto ANP

Albayrak zei dat donderdag in een overleg met de Tweede Kamer. Vanwege een overschot aan cellen wil ze de komende jaren acht gevangenissen sluiten, waardoor 1200 banen verdwijnen. De vakbonden en de gezamenlijke ondernemingsraden van het gevangenispersoneel wijzen de plannen af. Volgens hen is al sprake van onderbezetting, die tot veiligheidsrisico’s en een te hoge werkdruk leidt.De staatssecretaris zei in gesprek te zijn met de bonden en ondernemingsraden. Ze wil zorgvuldig met het personeel omgaan. Van het sociaal beleid dat bij de reorganisatie hoort, maakt het personeel volgens haar al gebruik. De werkdruk en bezettingsproblemen zijn landelijk gezien niet dusdanig dat de veiligheid van gedetineerden en werknemers in het geding is, stelde de staatssecretaris. Op 1 oktober staat een nieuw overleg met de bonden en OR op de agenda.

Ondertussen is het wachten op de Belgen. Die hebben nog altijd geen besluit genomen over het plan om vijfhonderd Vlaamse gevangenen hun straf te laten uitzitten in de gevangenis in Tilburg. Dat kost België, dat met een cellentekort kampt, circa 30 miljoen euro per jaar. De Franstalige gemeenschap verzet zich daartegen. „Ze zitten nog in een proces van wikken en wegen”, zei Albayrak.
De kwestie is volgens haar nog niet in de Belgische ministerraad aan de orde geweest. Ook stelde de staatssecretaris dat de Belgische minister Stefaan De Clerck (Justitie) de intentie heeft het verdrag met Nederland te tekenen. Als dat gebeurt, kunnen enkele gevangenissen in Nederland later dan gepland dicht. Dat moet ook meer lucht geven bij de afslanking van het personeelsbestand.

Nu is al duidelijk dat mede door het uitblijven van een Belgisch besluit twee gevangenissen, in Rotterdam (Noordsingel) en Veenhuizen (Bankenbosch), later dichtgaan. Die zouden hun poorten eind dit jaar sluiten. Maar dat is irrealistisch, zei Albayrak. Ze baseert zich daarbij op de gang van zaken rond de sluiting van twee afdelingen van de gevangenis in Scheveningen, waarvan de voorbereidingen ruim zes maanden hebben geduurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer