Economie

Stormloop van partners bij Eegalease

Ruim 3000 partners van gedupeerde beleggers hebben zich aangemeld bij de stichting Eegalease.

Redactie economie
5 February 2003 12:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Dat heeft Eegalease dinsdag gemeld. De twee weken geleden opgerichte stichting wil bij de rechter de vernietiging afdwingen van de contracten van leaseproducten, waarbij de eigenaar belegt met geleend geld.

Omdat onder de overeenkomst de handtekening van de partner ontbreekt, is zo’n contract niet geldig, stelt Eegalease. De belangenclub baseert zich op de zogenoemde gezinsbeschermende bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. Deze bepalen naar het oordeel van de oprichters dat bij effectenleasecontracten in geval van huwelijk of geregistreerd partnerschap door beide partners getekend moet worden. Dit blijkt bij een aanzienlijk aantal gedupeerden van Legio Lease niet het geval. Gevolg daarvan is dat in deze redenering de eega’s de overeenkomst kunnen vernietigen.

Eegalease is een samenwerkingsverband van de Consumentenbond, de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de stichting Leaseverlies. De bestuursleden van Leaseverlies vertegenwoordigen nu ook Eegalease.

Leaseverlies is een rechtszaak begonnen tegen Dexia Bank, die leaseproducten heeft verkocht. Dat hebben de verkopers op een misleidende manier gedaan, is de aantijging van Leaseverlies. Achter deze stichting hebben zich 60.000 gedupeerden geschaard. Collectief vorderen zij tussen de 3 en 4 miljard euro terug van Dexia Bank.

Dexia heeft in december de klanten die met een schuld blijven zitten een aanbod gedaan met versoepelde voorwaarden. Zij hadden belegd bij Dexia-dochter Legio.

De Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond procederen voor gedupeerden van Legio Lease-producten op basis van misleiding; hun partners kunnen zich daarnaast zelfstandig beroepen op vernietiging van de afgesloten contracten. De nieuwe Stichting Eegalease kan daarom een groot deel van de gedupeerden extra hoop bieden op een goede afloop. Bij vernietiging wordt niet alleen de ontstane schuld aan Dexia Bank kwijtgescholden, maar kan ook de inleg worden teruggeëist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer